Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου - Οι πέντε θετικές εξελίξεις που οδήγησαν στην απόφαση
Στις αγορές βγαίνει η Ελλάδα μετά από τρία χρόνια. Το μεσημέρι της Δευτέρας το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε πως προσέλαβε τις τράπεζες BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank AG, London Branch, Goldman Sachs, International Bank, HSBC Bank plc and Merrill Lynch International ως αναδόχους, προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου.
Η διαδικασία έκδοσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που θα κλείσει αύριο. Οπότε και θα ανακοινωθούν τόσο το επιτόκιο δανεισμού καθώς και το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το επιτόκιο δανεισμού για το 5ετες ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε (απόδοση του ομολόγου) είχε διαμορφωθεί στο 4,95%.
H έκδοση του νέου ομολόγου, το οποίο απευθύνεται τόσο σε κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019 όσο και σε νέους επενδυτές με στόχο την εισροή νέου χρήματος. Στόχος η υπερκάλυψη κατά τρεις φορές, όπως λένε ορισμένες τραπεζικές πηγές.
Στην κυβέρνηση ρίχνουν όλο το βάρος στο ύψος του κουπονιού που θα πετύχει ο ΟΔΔΗΧ ( Oργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το όλο εγχείρημα. Κλειδί για την επιτυχία ή μη της έκδοσης αναμένεται να αποτελέσει το επιτόκιο, με στόχο να διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από το 4,95% που πλήρωσε ήδη η χώρα με το ομόλογο Σαμαρά.
Οι πέντε θετικές εξελίξεις που οδήγησαν στην απόφαση
Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει τα εξής:
«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:
1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.
2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.
Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:
· Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.
· Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.
· Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.
Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:
α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.
γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.
δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.
ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.
Η προηγούμενη απόπειρα
Η τελευταία απόπειρα εξόδου στις αγορές το 2014 έγινε με ένα 5ετές ομόλογο τον Απρίλιο και ένα 3ετές τον Ιούλιο. Η χώρα είχε βγει τον Απρίλιο δοκιμαστικά. Τότε το Δημόσιο δανείστηκε τελικά 3 δισ. ευρώ, αντί των 2,5 δισ. που ήταν ο στόχος. Η ισχυρή ζήτηση κατέστησε δυνατή τη συμπίεση του κόστους με το οποίο δανείστηκε το Δημόσιο σε επίπεδα τελικά κάτω του 5% και η απόδοση της έκδοσης έφτασε στο 4,95%. Οι προσφορές κινήθηκαν στα επίπεδα των 20,8 δισ. ευρώ, από τουλάχιστον 600 επενδυτές.
Τον Ιούλιο δεν καλύφθηκε το ποσό των 3 δισ. ευρώ που είχε στόχο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι προσφορές περιορίστηκαν στο ποσό των 3 δισ. ευρώ και απορροφήθηκε ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,5%.
Süddeutsche Zeitung: Επιστρέφει η Ελλάδα στις αγορές
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο, με τίτλο «H επιστροφή», γράφει ότι «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η Ελλάδα θα μπορούσε να προμηθευτεί και πάλι χρήμα από τις διεθνείς χρηματαγορές. Θα αποτελούσε ένα επιπλέον σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας. Είναι όμως ακόμη ώριμη η χρονική στιγμή για αυτό;».
Το δημοσίευμα αναφέρει αρχικά ότι στην έννοια της διάσωσης υπάρχει και ένα χρονικό σημείο που αυτή τελειώνει, με τον ασθενή να βγαίνει ίσως με κάποιες μόνιμες βλάβες αλλά να επιβιώνει, ενώ μετά τα μέτρα διάσωσης και συνδρομής ακολουθεί η φάση της αποθεραπείας. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, επισημαίνεται στη συνέχεια, η ατέρμονη διάσωση ως ένα πολιτικό, επιχειρησιακό παιχνίδι έχει τραβήξει ήδη για περισσότερα από επτά χρόνια, αλλά στο μεταξύ διαγράφεται στον ορίζοντα τουλάχιστον μία αρχή του τέλους της.
Κατόπιν σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται αυτές τις μέρες για την επάνοδο της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές και για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια να εξασφαλίσει χρήματα από ιδιώτες πιστωτές. Με δεδομένο ότι τον Αύγουστο του 2018 εκπνέει επισήμως το τρίτο δανειακό πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει μία ομαλή επάνοδο της χώρας στις αγορές. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο ελληνικός οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους έχει ήδη αναθέσει σε έξι διεθνείς τράπεζες να σταθμίσουν το ενδιαφέρον επενδυτών, ανάμεσα στους οποίους και η Deutsche Bank.
Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung , οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ομολογιακών τίτλων πενταετούς διάρκειας, μόλις το κόστος αναχρηματοδότησης πέσει κάτω από 5%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιστροφή θα ήταν επιτυχής αν εξασφαλιζόταν η συμμετοχή προπαντός ξένων επενδυτών και λιγότερο αυτή των ελληνικών τραπεζών. Στην τρέχουσα αγορά μία τέτοια επιτυχία θεωρείται πιθανή, καθώς σπανίζουν τίτλοι με παρόμοιες αποδόσεις, τονίζεται.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, «Μία επιστροφή στις αγορές θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να παραμελήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις», καθώς, όπως προσθέτει, σε διαφορετική περίπτωση μία επάνοδος θα μπορούσε να αποβεί και επιζήμια -δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση είναι ακόμη ασταθής.
Κύκλοι των Βρυξελλών εκφράζουν ανάλογους φόβους, συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ εξίσου έντονα οι διεθνείς πιστωτές εμμένουν στη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει οικονομικώς να σταθεί ταχέως στα πόδια της. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς ουδείς επιθυμεί να ρισκάρει ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, οι Έλληνες οφείλουν κατά τη βούληση της ΕΕ να λανσάρουν στην αγορά μερικά κρατικά ομόλογα με διαφορετική διάρκεια προ της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Η Süddeutsche Zeitung τονίζει τις ενθαρρυντικές σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, με βάση την θετική εμπειρία από τις αντίστοιχες προσπάθειες της Ιρλανδίας, της Κύπρου ή της Πορτογαλίας, ο οποίος τόνισε επιπλέον την αναγκαιότητα για σωστή διαχείριση της επικοινωνίας της προσπάθειας προς τις αγορές. Παράλληλα, στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ελπίζουν ότι η χώρα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολογιακών τίτλων, από το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί μαζί με την Κύπρο, για λόγους πιστοληπτικής αξιοπιστίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.