Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 3,9% στη διάρκεια του περασμένου έτους
Το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 17 χρόνια κατέγραψε το 2016 η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Νότιας Κορέας, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.
Το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε το περασμένο έτος κατά 3,9% σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα και οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,6%.
Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2016 ανήλθε σε μόλις 1,5 εκατομμύριο γουόν (περίπου 1.150 ευρώ), ήτοι λιγότερο από το 5% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Νότιας Κορέας.
Σημειωτέον ότι η Βόρεια Κορέα δε δημοσιοποιεί οικονομικά στοιχεία, όμως η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας ανακοινώνει κάθε χρόνο από το 1991 στοιχεία με βάση πληροφορίες από κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης και την εθνική υπηρεσία πληροφοριών. Οι εκτιμήσεις της χρησιμοποιούνται ευρέως από διεθνείς οργανισμούς και ερευνητές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Νότιας Κορέας ανέφερε στο Reuters ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ίσως να οφείλεται εν μέρει στο ενεργό πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών και πυραύλων, καθώς η επεξεργασία και κατασκευή των υλικών για το πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό της ανάπτυξης.
Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν και το 2017 θα είναι εξίσου καλό για τη βορειοκορεατική οικονομία, καθώς τον Φεβρουάριο η Κίνα, ο κύριος εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ (που αντιστοιχεί στο 92,5% των εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας) αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές άνθρακα από τη χώρα.
«Η Βόρεια Κορέα μπορεί να παρακάμψει κάποιες κυρώσεις, όμως ο άνθρακας είναι κρίσιμος για την οικονομία της και είναι κάτι που πολύ δύσκολα εξάγεται λαθραία. Ο άνθρακας μπορεί να εντοπιστεί εύκολα όταν μετακινείται», δήλωσε στο Reutersο Κιμ Σουκ Τζιν από το κρατικό Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.
Παράλληλα, η Κίνα αποφάσισε να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαιοειδών προς τη Βόρεια Κορέα, και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τη βαριά βιομηχανία και τον μεταποιητικό τομέα της χώρας.