Γιατί η κυβέρνηση προτιμά να περιμένει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC
Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή με γνώση της κατάστασης που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Η εν λόγω πηγή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της λόγω της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος, δήλωσε σήμερα στο CNBC ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι «πιο πιθανή την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι Έλληνες φαίνονται να προτιμούν να περιμένουν τη συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την Πέμπτη και τις ανακοινώσεις του Standard & Poor’s για το αξιόχρεο της Ελλάδας την Παρασκευή».
Υπενθυμίζεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδριάζει την Πέμπτη για να συζητήσει θέματα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, μεταξύ αυτών και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η άποψη του Ταμείου για την οποία είναι κρίσιμη, καθώς το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Από την άλλη, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s θα ανακοινώσει την Παρασκευή τις εκτιμήσεις του για το αξιόχρεο της Ελλάδας, με το ενδεχόμενο αναβάθμισης να μην αποκλείεται, όπως άλλωστε έκανε τον προηγούμενο μήνα και ο οίκος Moody’s.
Όπως σημειώνει το CNBC στο ρεπορτάζ του, τα ελληνικά ομόλογα πραγματοποιούν «ράλι» αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές έχουν πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές μίας επιστροφής στις αγορές.
«Υπάρχουν βασικά δύο λόγοι γι’ αυτό», εξήγησε ο Τζαν Ράντολφ, διευθυντικό στέλεχος της his Markit. «Η Ελλάδα αποδίδει καλύτερα απ’ όσο σχεδιαζόταν, με τη δημοσιονομική προσαρμογή ισχυρότερη απ’ όσο αναμενόταν... Αυτό, μαζί με μία ανάκτηση μετριοπαθούς ανάπτυξης, αναμένεται να γυρίσουν σε θετικό έδαφος τη δυναμική του χρέους, με πολλούς οίκους αξιολόγησης (μεταξύ αυτών και η IHS Markit) να μετακινούν την αξιολόγηση της Ελλάδας σταδιακά μακριά από ένα σενάριο πιθανής χρεοκοπίας».
«Δεύτερο», συνέχισε ο ίδιος, «η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει άλλη μία παράταση του προγράμματος τον Ιούνιο, με την εμπλοκή του ΔΝΤ παρά τις διαφορές με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους για τη φύση και το βαθμό της ελάφρυνσης χρέους».
Πότε επιστρέφουν οι δανειστές
Εν τω μεταξύ, οι δανειστές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) θα έρθουν στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για μία σύντομη επίσκεψη στην χώρα μας για να προετοιμάσουν τα θέματα που θα συζητηθούν με την ελληνική πλευρά.
Θα μείνουν στην Αθήνα περίπου τρεις μέρες και μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται σε αυτή την φάση της αξιολόγησης. Το διάστημα κρίνεται αρκετό από τους ίδιους ώστε να ανοίξει η «βεντάλια» με όλα τα προαπαιτούμενα - 83 συνολικά - που συνδέονται με το νέο έλεγχο ενώ από το «μικροσκόπιο» των δανειστών θα περάσουν και οι δράσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Το ιδανικό σενάριο προβλέπει η τρίτη αξιολόγηση να ξεκινήσει μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί αρχές Δεκεμβρίου στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 4 του μήνα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο γιατί η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει πολλά «αγκάθια». Μόνο τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τις αλλαγές στο Δημόσιο και τον κίνδυνο το ΔΝΤ να επαναφέρει το αίτημά του για μείωση μισθών ή ακόμη και για απολύσεις υπαλλήλων αποτελεί για την κυβέρνηση το μεγαλύτερο «μέτωπο». Εξίσου μεγάλος πονοκέφαλος είναι και το πρόσθετο «πακέτο» μέτρων ύψους 535 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί για το 2018 και θα ενσωματώνει ο νέος προϋπολογισμός που θα κατατεθεί το Φθινόπωρο στην Βουλή.
Στα μέτρα του 2018 περιλαμβάνονται:
- Ο νέος φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα δωμάτια,
- Ο φόρος για εισοδήματα από περιστασιακή μίσθωση ακινήτων (μέσω Airbnb κ.λπ.),
- Η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου επί μισθών και συντάξεων,
- Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες,
- Η περικοπή του επιδόματος θέρμανσης
- Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
- Η επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων.