Την αντικατάστασή του από μία βάση αναφοράς επί πραγματικών συναλλαγών προτείνει ο Μαρκ Κάρνεϊ
Τα επιτόκια που χρησιμοποιούνται ως βάση για οικονομικές συμφωνίες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει στο μέλλον να βασίζονται σε πραγματικές συναλλαγές της αγοράς και όχι στις εκτιμήσεις των τραπεζών, υποστήριξε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, Μαρκ Κάρνεϊ, σύμφωνα με τα πρακτικά μίας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου, αλλά τα πρακτικά της δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο Κάρνεϊ αναφερόταν στο Libor, τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι περισσότερες οικονομικές συμφωνίες, η οποία καθορίζεται από τις εκτιμήσεις των τραπεζών για τα επιτόκια που πιστεύουν ότι θα τους επέβαλαν άλλες τράπεζες για να δανειστούν από αυτές.
Ο Κάρνεϊ επεσήμανε μεν ότι οι έλεγχοι γύρω από τις εκτιμήσεις των τραπεζών είναι πλέον πολύ πιο αυστηροί, όμως, σύμφωνα με τα πρακτικά, παρατήρησε πως μία κατάσταση όπου «ένα ορόσημο με βάση εκτιμήσεις από το οποίο εξαρτώνται συμβόλαια αξίας 350 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι επιθυμητό».
«Ο διοικητής ολοκλήρωσε σημειώνοντας ότι μία μετάβαση σε μία ισχυρή, στηριζόμενη στις συναλλαγές βάση αναφοράς είναι απαραίτητη και, με το πέρασμα του χρόνου, θα γίνει», σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά, που επικαλείται το Reuters.
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Bank of England, Κρις Σάλμον, σχολίασε πως από πολλές απόψεις, το Libor δεν είναι το καταλληλότερο όριο αναφοράς.
«Για να το θέσω απλά, θέλουμε να δούμε μία μετάβαση σε έναν κόσμο λιγότερο επικεντρωμένο στο Libor», ανέφερε στην ίδια εκδήλωση, εξηγώντας πως η συστημική εξάρτηση από το Libor αποτελεί «αχρείαστη ευπάθεια».
«Ειδικά οι αγορές παραγώγων θα μπορούσαν να είναι πιο αποδοτικές αν υπήρχε ρευστότητα στις εναλλακτικές τιμές αναφοράς», τόνισε ο Σάλμον.
Σημειώνεται ότι η Bank of England αναπτύσσει ήδη μία δική της τιμή αναφοράς, ονόματι SONIA, ενώ σε αντίστοιχες διεργασίες βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.