Νέα «βουτιά» για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Αν και σε μεγάλο βαθμό συμβολική, η απόφαση της Κομισιόν να συστήσει το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας, τονίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι σε προγράμματα στήριξης από το 2010, όμως η απόφαση της Κομισιόν σηματοδοτεί ένα «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στην κανονικότητα και να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές. Ένα επιπλέον στοιχείο που γεννά αισιοδοξία είναι το γεγονός ότι στη σημερινή δημοπρασία έντοκων ομολόγων τρίμηνης διάρκειας, το 59% των ομολόγων συνολικού ύψους 812,5 εκατομμυρίων ευρώ που πωλήθηκαν κατέληξαν σε ξένους επενδυτές.
«Η πρότασή μας να κλείσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι άλλο ένα θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Προσκαλώ την Ελλάδα να χτίσει πάνω στα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, που είναι σημαντική για να προετοιμάσει η Ελλάδα την επιστροφή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές», πρόσθεσε.
Η πρόταση της Κομισιόν, που πρέπει να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δεν έχει πρακτικές επιπτώσεις, καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας διαμορφώνονται μέσω του προγράμματος στήριξής της, το οποίο είναι υπεράνω των κανονισμών της ΕΕ. Ωστόσο, όπως εξηγεί το Bloomberg, η επίσημη αναγνώριση ότι η Αθήνα έχει βάλει τα οικονομικά της σε τάξη και δεν παραβιάζει πια τους κοινοτικούς κανόνες έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά θετικών ειδήσεων γύρω από τη χώρα μας και το εν εξελίξει πρόγραμμα.
Επιπλέον, η απόφαση της Κομισιόν μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα προς την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, ώστε να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά. Στη σημερινή έκδοση τρίμηνων εντόκων ομολόγων, το αρχικώς δημοπρατούμενο ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 1,85 φορές, το υψηλότερο ποσοστό μετά τον Ιανουάριο του 2015, ενώ η απόδοση του 2,33% αντίστοιχα ήταν η χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2015.
Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα υπεραποδίδουν φέτος, καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας απομακρύνεται. Οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν σήμερα το απόγευμα κατά 8 μονάδες βάσης, στο 3,63%. Στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε εκτιναχθεί στα επίπεδα-ρεκόρ του 44,21%.
Όμως η απόφαση της Κομισιόν αποτελεί ορόσημο και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση: αν η Ελλάδα αποχωρήσει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, τότε σε αυτήν θα μείνουν μόνο τρεις χώρες: η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία. Το 2011, στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, στη διαδικασία αυτή είχαν φτάσει να βρίσκονται 24 χώρες.