Στουρνάρας: Πρώτα 2-3 ιδιωτικοποιήσεις και μετά η έξοδος στις αγορές

Στουρνάρας: Πρώτα 2-3 ιδιωτικοποιήσεις και μετά η έξοδος στις αγορές

Είναι λίγο νωρίς ακόμα για να προχωρήσει η χώρα μας σε έκδοση ομολόγου, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μία «καλή συμφωνία», έστω κι αν ήρθε με καθυστέρηση, όμως «θα προτιμούσα να είχε περισσότερη σαφήνεια για την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Όπως σημείωσε, η συμφωνία του Eurogroup δεν έδωσε σαφήνεια για την ελάφρυνση του χρέους, παρά μόνο μία κατεύθυνση, καθώς τώρα γνωρίζουμε τι σκέψεις κάνει το Eurogroup για το πώς θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος.

Ερωτηθείς αν η συμφωνία δίνει «αέρα» στην Ελλάδα για να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί, απάντησε: «Σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα θα αποπληρωθούν. Η αβεβαιότητα θα απομακρυνθεί, που σημαίνει ότι οι καταθέσεις αναμένεται να επιστρέψουν, όπως έχει γίνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα [...] Βλέπουμε ήδη τους πρώτους σπόρους της βελτίωσης της ρευστότητας».

Όσο για το αν η Ελλάδα θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές, εκτίμησε: «Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς. Υπάρχουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως είναι μόνο η αρχή. Νομίζω ότι θα ήταν ακόμα καλύτερο, για παράδειγμα, αν η Ελλάδα προχωρούσε με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στην προσεχή περίοδο. Αυτό θα ήταν πιο χρήσιμο για να επιστρέψει στις αγορές αργότερα».

«Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι είναι σοβαρή. Θα προτιμούσα να βγούμε στις αγορές ακόμα και πριν το τέλος του έτους, αν κάνουμε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις», σημείωσε ακόμα.

Στο ίδιο πνεύμα, σχολίασε πως αν η Ελλάδα είναι πιο αποφασιστική όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, τις δομικές μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων και την ανεξαρτησία των θεσμών αυτά θα βοηθήσουν στο να μπει η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Οι πιστωτές θα κάνουν τα υπόλοιπα, κυρίως να παράσχουν περισσότερη σαφήνεια για την ελάφρυνση του χρέους», πρόσθεσε, και εκτίμησε πως τελικά η ΕΚΤ θα δώσει το «πράσινο φως» για ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα. «Ελπίζω φέτος. Νομίζω πως η Ελλάδα το αξίζει, άλλωστε. Υπάρχει πολύς χρόνος, γιατί το πρόγραμμα δεν θα τερματιστεί απότομα», εξήγησε.

Όσο για το αν υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί η Ελλάδα και νέο πρόγραμμα διάσωσης, επεσήμανε πως αν οι εταίροι δεν ξεκαθαρίσουν τη στάση τους ως προς το χρέος και αν η Ελλάδα δεν καταφέρει στο τέλος του προγράμματος να βγει στις αγορές με ένα βιώσιμο επιτόκιο εξαιτίας αυτής της στάσης, τότε «φοβάμαι πως ένα περαιτέρω πρόγραμμα είναι αναπόφευκτο». Ωστόσο, διευκρίνισε πως κανείς δεν το θέλει αυτό, ούτε οι εταίροι της Ελλάδας, ούτε η ίδια η Ελλάδα.

Για το αν το ευρώ έκανε καλό στην Ελλάδα, σχολίασε: «Η Ευρωζώνη είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Δεν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Θα ήταν καταστροφή. Όλοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που νόμιζαν ότι η Ελλάδα θα έβρισκε μία λύση εκτός του ευρώ έκαναν ένα τεράστιο λάθος. Συνεισέφεραν σε μία καθυστέρηση της ανάκαμψης και της εξόδου από τα προβλήματά μας».