Ερωτηματικό το αν η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μετά τις γερμανικές εκλογές
Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις επόμενες εβδομάδες αντλώντας κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσαν στο Reuters επενδυτές και τραπεζίτες που είναι κοντά στις συζητήσεις.
Αυτή θα ήταν μια κίνηση που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να τερματίσει την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση των επίσημων δανειστών τον επόμενο χρόνο.
Η εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlueBay Asset Management είπε ότι το πλήθος των τηλεφωνημάτων που λαμβάνουν από τραπεζίτες για μια πιθανή συμφωνία υποδηλώνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ κοντά.
«Τους τελευταίους μήνες είχαμε ένα τηλεφώνημα για αυτό κάθε δύο-τρεις εβδομάδες (από τραπεζίτες), αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες φαίνεται να είναι κάθε μέρα που παίρνω ένα τηλεφώνημα για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουντινγκ της BlueBay στο Reuters.
«Αισθάνεται κανείς ότι φθάνουμε σε ένα σημείο όπου αυτό μοιάζει να επίκειται. Θα μπορούσαμε να δούμε μια συμφωνία τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις θερινές τους διακοπές».
Ο Ντάουντινγκ δήλωσε ότι η BlueBay έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα και ότι θα αγοράσει μια νέα έκδοση, εάν η τιμή είναι ελκυστική.
Εδώ και τώρα ή μετά τον Σεπτέμβριο;
Ένας τραπεζίτης που λειτουργεί ως σύμβουλος της Ελλάδας όσον αφορά στην επιστροφή της στις αγορές δήλωσε στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Παρακολουθούν την αγορά και προσπαθούν να κάνουν κάτι αμέσως τώρα, επομένως δεν θα απέκλεια μία συμφωνία μέσα στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα».
«Νομίζω πως θα ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα ότι δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την τρόικα πια για χρηματοδότηση. Είναι περισσότερο σαν μία πολιτική δήλωση, τα κίνητρά τους είναι πολιτικά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ένας δεύτερος τραπεζίτης εκτίμησε πως είναι πιθανή μία έκδοση ομολόγου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν και πιθανόν να αναβληθεί για μετά τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να περιμένει ότι θα αντλήσει τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα πηγές έλεγαν στο Reuters ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές μόλις η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχωρήσει κάτω από το 5%, ένα επίπεδο που πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς.