«Δώσαμε μεγάλη μάχη για να διασφαλιστεί η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας»
Την προστασία της φέτας και τη «μάχη που έδωσε η κυβέρνηση» για την επίτευξη αυτού του στόχου, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο υπουργός, αφού τόνισε «δώσαμε μεγάλη μάχη για να διασφαλιστεί η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας (σσ: με την Ιαπωνία), υπενθύμισε και την κατάχρηση του όρου φέτα –όπως προέκυπτε από τις συμφωνίες με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά, καθώς η ονομασία «φέτα» μεταφερόταν σε λευκά τυριά ή τυριά τύπου φέτας.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, το β’ εξάμηνο του 2014: «...βρεθήκαμε σε μια κατάσταση που δινόταν η δυνατότητα της κατάχρησης του όρου φέτα σε όλες τις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων χωρών (Ν. Αφρική και Καναδά) και μετά τη μεταβατική περίοδο των πέντε χρόνων [...] Αυτό που καταφέραμε, ήταν από τις αρχές του 2015 που πήγαμε ως κυβέρνηση στα διάφορα fora, η επιμονή μας έφερε το αποτέλεσμα της ρητής δέσμευσης που αναφέρεται σε συμφωνία με Νότια Αφρική και Καναδά ότι στα πέντε χρόνια, που είναι η μεταβατική περίοδος, θα αναθεωρηθεί η συμφωνία προς την κατεύθυνση της πλήρους προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων ΠΟΠ των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης και της φέτας».
Όπως λέει ο υπουργός, με την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιαπωνία υπάρχει «πλήρης προστασία της φέτας στην αγορά της Ιαπωνίας». Σημειώνει: «Η ιδιαιτερότητα είναι ότι, έχοντας αυτό ως δεδομένο -μπορεί βεβαίως να μην υπάρχει δέσμευση ότι αυτό θα εφαρμοστεί και στις επόμενες συμφωνίες με άλλες τρίτες χώρες- όμως όταν η επόμενη χώρα η οποία από ό,τι φαίνεται θα μπει στη διαδικασία των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι ΗΠΑ, εκεί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να στηρίξουμε τα προϊόντα μας και ιδιαίτερα τη φέτα».
Εξάλλου, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο πρώτο περιφερειακό συνέδριο, στην Κοζάνη, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως η κυβέρνηση ξεκινά μέσω αυτών να αναδεικνύει τα συγκριτικά αγροτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.
Για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία πλέον αρχίζει να ζει τη μεταλιγνιτική εποχή που σημαίνει ότι πάρα πολλές από τις εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για εξόρυξη λιγνίτη πρέπει να μπουν σε διαδικασία αποκατάστασης για να αποδοθούν στη γεωργική δραστηριότητα».
Ο κ. Αποστόλου είπε ότι υπάρχουν 5.000 στρέμματα τα οποία έχουν ήδη αποκατασταθεί και υπάρχει ήδη συνεννόηση, «100 αγρότες να πάρουν τουλάχιστον 10 στρέμματα ο καθένας για να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο την καλλιεργητική περίοδο βάζοντας φαρμακευτικά φυτά».
«Έχουμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα εργαλείο που διασφαλίζει 4,7 δισ. και με τα χρήματα που θα αναμοχλεύσει θα φτάσουν τα 6 δισ. Έχουμε ταυτόχρονα και στο βάθος της πενταετίας άλλα περίπου 14 δισ. που είναι οι ενισχυσεις του αγροτικού χώρου. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που μπορούμε να καταστήσουμε την αγροτική δραστηριότητα, την κύρια δραστηριοτητα στην ύπαιθρο που θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή».