Ο Χαμντί Ουλουκαγιά ενισχύει 6 startups και 24 νεαρούς επιχειρηματίες από τη χώρα καταγωγής του
Ο Χαμντί Ουλουκαγιά έφτασε στις ΗΠΑ το 1994 για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων. Έντεκα χρόνια αργότερα, αγόρασε ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού της Kraft και ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, πουλώντας «ελληνικό» γιαούρτι. Η επιχείρηση αυτή είναι η Chobani, η μεγάλη εταιρεία με κύκλο εργασιών ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ ο ίδιος ο Ουλουκαγιά είναι δισεκατομμυριούχος, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 1,7 δισ. δολαρια (περίπου 1,5 δισ. ευρώ).
Τώρα, ο Ουλουκαγιά θέλει να ακολουθήσουν τα βήματά του και άλλοι νεαροί Τούρκοι, και για τον σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει την Πρωτοβουλία Χαμντί Ουλουκαγιά, ώστε να παράσχει υποστήριξη σε ανερχόμενους Τούρκους επιχειρηματίες.
Η πρωτοβουλία, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Forbes, ενισχύει δύο κατηγορίες συμμετεχόντων: αυτούς που ήδη έχουν δικές τους startup επιχειρήσεις, και αυτούς που έχουν ιδέες τις οποίες θέλουν να μετατρέχουν σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Ήδη η πρωτοβουλία του Ουλουκαγιά, με αναμενόμενο προϋπολογισμό ως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος πενταετίας, ενισχύει 6 startups (από 400 αιτήσεις) και 24 επιχειρηματίες (από περισσότερες από 3.330 αιτήσεις). Μετά από ένα boot camp στην Κωνσταντινούπολη, οι νεαροί επιχειρηματίες έφτασαν στη Νέα Υόρκη στις 2 Ιουλίου και θα παραμείνουν στις ΗΠΑ για σχεδόν τρεις εβδομάδες.
Πρόσφατα ο Ουλουκαγιά ανήρτησε στο Twitter μία φωτογραφία με τους συμμετέχοντες, γράφοντας: «Ήρθα στη Νέα Υόρκη μόνο με μία μικρή τσάντα, χωρίς να γνωρίζω κανέναν. Ήθελα αυτά τα παιδιά να έρθουν εδώ με τον ίδιο τρόπο».
Μεταξύ των startups που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι μία εταιρεία παραγωγής μαγιό που εισάγει χειροποίητα υφάσματα από την Τουρκία, αλλά και μία ψηφιακή πλατφόρμα για την πρόσβαση παιδιών με αυτισμό σε δωρεάν μόρφωση.
Γνωστός φιλάνθρωπος και υποστηρικτής των δικαιωμάτων των προσφύγων, ο Ουλουκαγιά πέρυσι δώρισε το 10% της Chobani στους 2.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης της εταιρείας, ενώ έχει προσλάβει εκατοντάδες πρόσφυγες στα εργοστάσια της εταιρείας στο Αϊντάχο και τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Forbes.