Προχωράει το σχέδιο για αναπτυξιακή τράπεζα εντός του 2018

Προχωράει το σχέδιο για αναπτυξιακή τράπεζα εντός του 2018

Στόχος της κυβέρνησης να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Τη δημιουργία μίας αναπτυξιακής τράπεζας ως τα μέσα του 2018, η οποία θα δανείζει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από το 85% των εταιρειών στην Ελλάδα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες στα χρόνια της κρίσης.

«Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε τη ρευστότητα που είναι παγιδευμένη λόγω του υψηλού βάρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να ενισχύσουμε το δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών», δήλωσε στο Reuters ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) αναμένεται να συζητήσει για τη δομή της αναπτυξιακής τράπεζας εντός του Ιουλίου και στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Δύο αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει τεχνική υποστήριξη για το εγχείρημα αυτό από την Παγκόσμια Τράπεζα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τη διαχείριση της τράπεζας θα αναλάβουν πιθανόν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Ενέργειας, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το αν πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μπορούν να μεταφερθούν στη νέα τράπεζα, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, ενώ άλλος αξιωματούχος ανέφερε πως ξένες αναπτυξιακές τράπεζες έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο project.

Η αναπτυξιακή τράπεζα δεν θα δέχεται καταθέσεις, ενώ θα φέρει σε συνεργασία υπάρχοντες κρατικούς φορείς, όπως το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), με τις συνεταιριστικές τράπεζες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ θα λειτουργεί και ως συμβουλευτικό όργανο για επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο.