Το Παρίσι «φλερτάρει» με τις τράπεζες που εγκαταλείπουν το Λονδίνο

Το Παρίσι «φλερτάρει» με τις τράπεζες που εγκαταλείπουν το Λονδίνο

Η Φρανκφούρτη παραμένει το φαβορί, όμως η γαλλική πρωτεύουσα κερδίζει πόντους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «μονομαχία» μεταξύ Φρανκφούρτης και Παρισίου για το ποια θα είναι η πόλη που θα προσελκύσει τις τράπεζες οι οποίες θα αποχωρήσουν από το Λονδίνο λόγω του Brexit, ενώ υπάρχουν και άλλες πόλεις που θα αναζητήσουν το μερίδιό τους, όπως το Άμστερνταμ και το Δουβλίνο.

Το φαβορί είναι πάντα η Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται και η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όμως μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας φαίνεται πως το Παρίσι κερδίζει πόντους.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ αποκάλυψε τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν κατάργηση του ανώτερου συντελεστή φόρου μισθοδοσίας για επιχειρήσεις όπως οι τράπεζες, που δεν πληρώνουν ΦΠΑ, και ακύρωση της σχεδιαζόμενης επέκτασης της φορολογίας στη διαπραγμάτευση μετοχών, δύο μέτρα που, όπως σημειώνει το Reuters, θα ήταν αδιανόητα επί κυβερνήσεως Ολάντ.

Στελέχη εταιρειών που συμμετείχαν σε επιχειρηματικό συνέδριο στη νότια Γαλλία το Σαββατοκύριακο ανέφεραν ότι η εκλογή του Μακρόν έφερε τα πάνω κάτω. «Η κυβέρνηση ξεκάθαρα θέλει να κάνει τη Γαλλία φιλική προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής της UBS στη Γαλλία, Ζαν Φρεντερίκ Ντε Λες, επισημαίνοντας την απόσταση ανάμεσα στον Μακρόν και τον Ολάντ, που κατά το παρελθόν είχε αποκαλέσει «εχθρό» του τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία.

Ο επικεφαλής της Deutsche Asset Management, Νικολά Μορό, ανέφερε ότι αν και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το Παρίσι έχει πολλή δουλειά ακόμα αν θέλει να νικήσει σε αυτήν την κούρσα. «Σήμερα η Φρανκφούρτη έχει μεγάλο προβάδισμα, πολλές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί», είπε στο Reuters.

Από την πλευρά του, ο Ντε Λες επεσήμανε πως, μολονότι η UBS παραδοσιακά έχει ισχυρότερους δεσμούς με τη Φρανκφούρτη, τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτή τη φάση. «Δεν ξέρω τι να πω στους επικεφαλής της UBS για το τι θα αλλάξει στη Γαλλία, αν τα πράγματα θα αλλάξουν πράγματι», δήλωσε στο Reuters.

Πάντως, το να αλλάξει η εικόνα της Γαλλίας ως μίας χώρας με υψηλή φορολογία και αυστηρούς εργασιακούς νόμους δε θα είναι εύκολη δουλειά. «Το βασικό εμπόδιο είναι ψυχολογικό. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεργάτες μας θα πρέπει να πειστούν ότι η Γαλλία είναι σοβαρή όσον αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας της και την προσέλκυση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», παρατήρησε ο επικεφαλής της Generali France, Ερίκ Λομπάρντ.

Μέχρι στιγμής μόνο η HSBC έχει ανακοινώσει μία μεγάλη μεταφορά θέσεων εργασίας από το Λονδίνο στο Παρίσι, σχεδιάζοντας να μεταφέρει ως και 1.000 πόστα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου έχει εδώ και πολλά χρόνια σημαντική δραστηριότητα.