«Θα είναι το πρώτο Eurogroup μετά από πολλά που η Ελλάδα δε θα βρίσκεται στην ατζέντα», δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος
Μηνύματα βεβαιότητας για την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του ESM εκπέμπουν τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες, με τα χρήματα να εκτιμάται ότι θα μπουν στα ταμεία του Δημοσίου μέχρι τη Δευτέρα.
Μετά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που σε χθεσινές του δηλώσεις εμφανίστηκε «100% σίγουρος» για την εκταμίευση της δόσης, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για «διαδικαστικά θέματα» που εκκρεμούν, σήμερα τη σκυτάλη πήρε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος εξέφρασε τη σιγουριά του ότι την Παρασκευή θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης δημοσιογράφων πριν το Eurogroup της Δευτέρας.
«Θα είναι το πρώτο Eurogroup μετά από πολλά που η Ελλάδα δε θα βρίσκεται στην ατζέντα», υπογράμμισε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είμαι πεπεισμένος ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη όποια εκκρεμή ζητήματα θα αξιολογηθούν ως εκπληρωμένα. Τα μικρά αυτά ζητήματα θα έχουν επιλυθεί μέχρι αύριο το απόγευμα», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Πώς θα κατανεμηθούν τα 8,5 δισ. ευρώ
Από τη συνολική δόση των 8,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα αναμένεται αύριο να λάβει το «ΟΚ» για τα 7,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 6,9 δισεκατομμύρια θα τοποθετηθούν στον ξεχωριστό λογαριασμό που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 80% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αντίστοιχα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν το 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης του προγράμματος.
Τα υπόλοιπα 800 εκατ. της τρίτης δόσης θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και μετά. Σύμφωνα με έγγραφο του ESM, η εκταμίευση και το μέγεθος κάθε υποδόσης θα υπόκεινται στην ικανοποιητική απόδοση της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας τα ήδη εκταμιευθέντα κεφάλαια, στη βάση της αξιολόγησης των θεσμών. Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκκαθαριστούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των ιδίων πόρων της Ελλάδας και των εσόδων από τις εκταμιεύσεις, σε ποσοστό τουλάχιστον ένα ευρώ ιδίων πόρων για κάθε δύο ευρώ των εσόδων από εκταμιεύσεις.