«Τρέχουν» αλλά δεν ιδρώνουν για τις τελευταίες εκκρεμότητες της δόσης

«Τρέχουν» αλλά δεν ιδρώνουν για τις τελευταίες εκκρεμότητες της δόσης

Για το κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων, που θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, «τρέχουν» στην κυβέρνηση, αν και τα μηνύματα που εκπέμπονται από το Μαξίμου δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι μπορεί κάτι να πάει στραβά.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί, το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης) ενέκρινε το συμπληρωματικό μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, το οποίο επικαιροποιεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό μνημόνιο του 2015.

Ωστόσο, στη σχετική ανακοίνωσή του ο ESM καλεί την Ελλάδα να επιλύσει «γρήγορα» τα εκκρεμή ζητήματα: «Οι διοικητές του ESM συζήτησαν κάποια εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που αφορούν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και την πορεία των προαπαιτούμενων του ΔΝΤ. Οι Διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα γρήγορα. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το διοικητικό συμβούλιο του ESM».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, όμως η τηλεδιάσκεψη αυτή αναβλήθηκε τελικά για την Παρασκευή, προφανώς ώστε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες, χωρίς όμως να χρειαστεί να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα και στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που συμμετείχε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, δήλωσε «100% σίγουρος» ότι την Παρασκευή θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, ενώ νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, αλλά πρόκειται για διαδικαστικά θέματα που πρέπει να γίνουν για να εκταμιευθεί η δόση.

Ερωτηθείς σχετικά με τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτά αφορούν σε δύο υπουργικές αποφάσεις, «όχι πολιτικές αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα». Ειδικότερα, αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσακαλώτο, έχει λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ εκείνο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «δεν είναι για τώρα» και δεν το ζητά το ΔΝΤ.

Εξάλλου, σήμερα ή αύριο αναμένεται να σταλεί από την κυβέρνηση στο ΔΝΤ η «επιστολή προθέσεων», δηλαδή το σχέδιο μνημονίου (MEFP) με το Ταμείο.