Με ποιο τρόπο θα εξοφλήσετε οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις

Με ποιο τρόπο θα εξοφλήσετε οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις

Η σχετική υπουργική απόφαση θα είναι έτοιμη εντός του καλοκαιριού

Να εξοφλούν τις ληθιπρόθεσμες οφειλές τους σε ταμεία έως και σε 120 δόσεις θα έχουν οι πολίτες, με βάση το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η σχετική Υπουργική Απόφαση θα είναι έτοιμη εντός του καλοκαιριού και θα αφορά οφειλές που γεννήθηκαν έως 31.12.2016.

Σύμφωνα με την υπουργό, η αποπληρωμή των οφειλών θα μπορεί να γίνεται σε έως και 120 δόσεις.

Θα συνοδεύεται από έκπτωση στις προσαυξήσεις, η οποία θα είναι μεγαλύτερη για μικρότερο αριθμό δόσεων.

Τέλος, για τον ακριβή καθορισμό του ύψους της ελάφρυνσης θα εξετάζεται κατά πόσο ο ασφαλισμένος είχε πραγματικά τη δυνατότητα να αποπληρώνει τις εισφορές του τα προηγούμενα έτη, καθώς αυτές -με βάση το προϊσχύον καθεστώς- υπολογίζονταν επί πλασματικών εισοδημάτων.

Παράδειγμα

Επομένως, εάν ένας επαγγελματίας 31/12/2016 με ληθιπρόθεσμα χρέη προς τον ΟΑΕΕ 19.000 ευρώ και έχει μηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα διαβίωσης ανέρχονται σε 2.820 και δεν έχει καθόλου κινητή (τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ) ή ακίνητη περιουσία, η διαφορά των 180 ευρώ που μένει θα μπορούσε να αποτελέσει τη μηνιαία δόση για την εξόφληση των οφειλών του. Ο αριθμός των δόσεων σε αυτή την περίπτωση θα ανέλθει σε 100 ή θα πρέπει να πληρώνει δόσεις για περισσότερα από 8 χρόνια. Επομένως ο επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα χρέη του ύψους 19.000 ευρώ έως το ποσό των 18.000 ευρώ σε περίπου 8 χρόνια ή 100 δόσεις. Τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ μπορούν να διαγραφούν δεδομένου ότι δεν υπάρχει περιουσιακό στοιχείο προς κατάσχεση.