Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ
Σκληρή επίθεση κατά των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας «δηλητήριο» για τη γερμανική οικονομία τις προτάσεις τους για αλλαγές στη φορολογία.
Ο Σόιμπλε, μιλώντας σε οικονομική σύνοδο των Χριστιανοδημοκρατών, παρουσία εκπροσώπων γερμανικών επιχειρήσεων, υπογράμμισε την ισχυρή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας και τη συνεχή δημιουργία θέσεων εργασίας από το 2009 που ο ίδιος είναι υπουργός Οικονομικών, όμως ξεκαθάρισε πως «αυτές οι εκλογές (σ.σ. του Σεπτεμβρίου) δεν έχουν να κάνουν με τα επιτεύγματα του παρελθόντος», αλλά με το «ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε με τις καλύτερες συνταγές για τα επόμενα χρόνια».
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ο Σόιμπλε προειδοποίησε τις γερμανικές επιχειρήσεις για τους κινδύνους της προσέγγισης των Σοσιαλδημοκρατών, που προωθούν φόρους κεφαλαιουχικών κερδών για να χρηματοδοτήσουν μία πρωτοβουλία μείωσης των φορολογικών ανισοτήτων.
«Ο ρυθμός των επενδύσεων στη Γερμανία δεν είναι τόσο υψηλός όσο θα έπρεπε. Όποιος ηγείται μίας συζήτησης για αναδιανομή, ηγείται μίας συζήτησης που δε βελτιώνει, αλλά βλάπτει τις επενδύσεις», τόνισε καταχειροκροτούμενος ο Σόιμπλε. «Δε χρειαζόμαστε ομάδες εργασίας για να γνωρίζουμε ότι η επάνοδος των φόρων κεφαλαίου θα ήταν δηλητήριο για τη Γερμανία ως επενδυτικό προορισμό σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία», πρόσθεσε.
Ο Σόιμπλε ανέφερε ακόμα ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ είναι δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του για βαθύτερη δημοσιονομική συνεργασία εντός της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, σημείωσε πως η σταθεροποίηση της Αφρικής θα είναι η σημαντικότερη πρόκληση για την Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες, καθώς αν αυτή αποτύχει, τότε η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μία μεταναστευτική κρίση συντριπτικά μεγαλύτερη από αυτήν του 2015, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στις νότιες ακτές της Ευρώπης.