Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας εκτιμάται για το 2017 στις 23 Ιουλίου
Οι Έλληνες πολίτες θα εργαστούν κατά μέσο όρο 203 ημέρες για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2017.
Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η ημέρα του χρόνου στην οποία ο μέσος φορολογούμενος σταματάει να αποδίδει το εισόδημά του στο κράτος και αρχίζει να το διαθέτει για δικές του ανάγκες, και απαντά στο ερώτημα «μέχρι ποια ημέρα του χρόνου εργάζομαι για να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου προς το κράτος;».
Η έρευνα παρουσιάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το ΚΕΦίΜ και είναι αξιοσημείωτο ότι συγκριτικά με το 2006, οι Έλληνες εργάζονται 2 επιπλέον μήνες για το κράτος. Το 2016 η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήταν στις 7 Ιουλίου, και άρα την προηγούμενη χρονιά, ο μέσος φορολογούμενος εργάστηκε 188 ημέρες για το κράτος. Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας εκτιμάται για το 2017 στις 23 Ιουλίου.
Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην έλευση της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μία από τις τελευταίες χώρες όσον αφορά την ανταποδοτικότητα των φόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Institut Économique Molinari για το 2016, η χώρα μας βρέθηκε στην έκτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ. Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε αργότερα μόνο στη Γαλλία (29/7), το Βέλγιο (27/7), την Αυστρία (19/7), την Ουγγαρία (17/7) και τη Γερμανία (11/7). Με βάση την εκτίμηση του ΚΕΦίΜ για το 2017, η Ελλάδα θα βρεθεί στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω μόνο από τη Γαλλία και το Βέλγιο.
Αντίθετα, το 2016, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι Κύπριοι φορολογούμενοι ήταν αυτοί που... απελευθερώθηκαν νωρίτερα, μόλις στις 29 Μαρτίου, ενώ ακολούθησαν οι Μαλτέζοι στις 18 Απριλίου και οι Ιρλανδοί στις 30 Απριλίου.