Τη διάσωση των τραπεζών Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca με κρατικούς πόρους ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, με νομοθετικό διάταγμα που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.
Το πακέτο διάσωσης των Banco Popolare di Vicenza και Veneto Banca ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ και προβλέπει τη μεταφορά των «καλών assets» στην Intesa Sanpaolo. Η εκκαθάριση των δύο προβληματικών τραπεζών ξεκίνησε χθες, με την αναδιάρθρωσή τους να παρέχει «ανάσα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση, αλλά τα συνδικάτα αναμένουν να χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας.
Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, όπως αναμενόταν, διαχωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία των δύο τραπεζών σε «καλούς» και «κακούς» τομείς. Η τράπεζα Intesa Sanpaolo θα αποκτήσει τα «καλά» περιουσιακά στοιχεία έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, αφήνοντας το ιταλικό Δημόσιο να επωμιστεί το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των νομικών κινδύνων και του κόστους αναδιάρθρωσης των δύο τραπεζών, διαθέτοντας κατ’ αρχήν 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μην επηρεαστούν οι καταθέτες, οι μέτοχοι και οι senior ομολογιούχοι των τραπεζών.
Ωστόσο, όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, πέρα από αυτά τα 5,2 δισ. ευρώ, το ιταλικό Δημόσιο θα παράσχει επιπλέον εγγυήσεις ύψους έως και 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλύψει ενδεχόμενες απώλειες που θα προκύψουν από τον έλεγχο των προβληματικών δανείων των δύο τραπεζών.
Όσο για την τύχη των υπεράριθμων εργαζομένων, φαίνεται πώς υπερίσχυσε η θέση της Sanpaolo Intesa και το όλο κόστος για τους μέχρι και τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους που φέρεται ότι θα κριθούν υπεράριθμοι, θα αναλάβει το ιταλικό κράτος.
Αναμένεται να διαπιστωθεί, πάντως, αν οι Βρυξέλλες κρίνουν αυτή την διπλή οικονομική βοήθεια του Δημοσίου (για τα κόκκινα δάνεια και για τους εργαζόμενους που θα χάσουν την θέση τους), συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.