Στην αισθητή βελτίωση που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σημαντικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας εστίασε ο υπουργός Οικονομίας
Το 2017 αναμένεται να είναι το πρώτο έτος που η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει σημαντικά σημάδια ανάπτυξης, της τάξης του 2%, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο 6ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν σήμερα.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο κ. Παπαδημητρίου, πέραν του εκτεταμένου προγράμματος κατ' ιδίαν συναντήσεων με επενδυτικά funds, είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε ένα ευρύ ακροατήριο αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδυτών και να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές που διανοίγονται για επενδύσεις, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Όπως επισήμανε, η εξέλιξη αυτή επαναφέρει σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την Ελλάδα και απελευθερώνει επιπλέον κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της χώρας.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Παπαδημητρίου εστίασε στην αισθητή βελτίωση που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σημαντικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα στους τομείς της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, του εξωτερικού εμπορίου, της βιομηχανικής παραγωγής και της μείωσης της ανεργίας.
Αναφέρθηκε τέλος, στον σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σε διάφορα πεδία (αγορά εργασίας, βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κα) και εστίασε στους λόγους για τους οποίους αξίζει να επενδύσει κάποιος σήμερα στη χώρα.
Όπως τόνισε, η επιχειρηματική κερδοφορία έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό, η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο, άρτια καταρτισμένο και ανταγωνιστικό, από πλευράς κόστους, εργατικό δυναμικό, ενώ οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας που σχετίζονται με τη γεωστρατηγική της θέση, την πολιτική και νομισματική της σταθερότητα και τους απαράμιλλους φυσικούς πόρους που διαθέτει.
Τις πολύ σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ανέπτυξε στη συνέχεια αναλυτικά, ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Ηλίας Αθανασίου. Εστιάζοντας στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα για τη διευκόλυνση του επιχειρείν και σε σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, παρουσίασε τους τομείς της ελληνικής οικονομίας με σημαντική επενδυτική προοπτική, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο τουρισμός και τα ακίνητα, η ενέργεια, τα τρόφιμα-ποτά, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, οι επιστήμες υγείας και τα logistics.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι βάσει αποτελεσμάτων και κατά κοινή ομολογία των συμμετεχόντων, το φετινό Φόρουμ χαρακτηρίζεται ως το πλέον επιτυχημένο σε σχέση με τα προηγούμενα, αφού ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε επίπεδο συμμετοχών και κατ' ιδίαν επιχειρηματικών συναντήσεων.
Στο Φόρουμ συμμετείχαν πάνω από 120 εκπρόσωποι ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδυτικών funds, ενώ πραγματοποιήθηκαν περί τις 400 συναντήσεις μεταξύ 90 αναλυτών από 65 επενδυτικές εταιρείες και εκπροσώπων 21 εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων.
Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού είναι η Βοστόνη, όπου θα παρουσιάσει σε επιλεγμένο ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κοινό, το νέο εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο, βάσεις του οποίου αποτελούν η οικονομία της γνώσης και η καινοτομία.
Ο κ. Παπαδημητρίου θα συμμετάσχει σε επενδυτικό σεμινάριο που διοργανώνει ο Οργανισμός Enterprise Greece, καθώς και σε συνάντηση με την ιδιαίτερα δυναμική start-up επιχειρηματική κοινότητα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του ελληνικού προξενείου στη Βοστόνη και του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece.
Η επίσκεψη του κ. Παπαδημητρίου στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 25 Ιουνίου, οπότε και θα παραστεί στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη διεθνή έκθεση τροφίμων-ποτών Summer FancyFood Show, σηματοδοτώντας τη σημασία των εξαγωγών σε έναν από τους ισχυρότερους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας.
Την ελληνική συμμετοχή, που αποτελείται φέτος για πρώτη φορά από 40 ελληνικές επιχειρήσεις, διοργανώνει ο Οργανισμός Enterprise Greece.
ΚΕΠΕ: Στο 1,6% η ανάπτυξη το 2017
Στο 1,6% τοποθετεί από την πλευρά του το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2017, όπως αναφέρει στο τετραμηνιαίο περιοδικό του «Οικονομικές Εξελίξεις».
Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ:
«Η συγκεκριμένη πρόβλεψη συνεπάγεται μία σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε σχέση με το προηγούμενο έτος, για το οποίο καταγράφηκε στασιμότητα του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεταβολής για το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2017 κυμαίνονται στο 1,3% και 2,0%, αντίστοιχα. Σημειώνεται, ότι ενώ η πρόβλεψη για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ενσωματώνει μία αναθεώρηση προς τα κάτω τής αμέσως προηγούμενης πρόβλεψης του υποδείγματος παραγόντων (2,1%), οι εξαμηνιαίες εκτιμήσεις παραμένουν συνολικά ευνοϊκές και καταδεικνύουν ξεκάθαρα μία ανοδική τάση. Αυτή η τάση αντανακλάται και στους εκτιμώμενους τριμηνιαίους ρυθμούς μεταβολής για τα τέσσερα τρίμηνα του 2017, ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του προηγούμενου έτους, οι οποίοι διαμορφώνονται στο 1,2%, 1,3%, 1,5% και 2,4%.
Οι παραπάνω εκτιμώμενοι ρυθμοί μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ αντανακλούν τις βασικές πτυχές των πρόσφατων βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και συνάδουν με τα ενσωματωμένα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Ειδικότερα, οι επιπτώσεις της επιδείνωσης σε συγκεκριμένα συνολικά μακροοικονομικά μεγέθη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 φαίνεται να μετακυλίονται και στο πρώτο εξάμηνο του 2017, λειτουργώντας ανασταλτικά ως προς την επίτευξη ακόμα υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στις αρχές του έτους.
Ως αποτέλεσμα, φαίνεται να μετατίθεται χρονικά, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του ΚΕΠΕ, η εδραίωση συνθηκών ανάκαμψης και σταθεροποίησης, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Η εν λόγω εξέλιξη συναρτάται με τη μετατόπιση της χρονικής περιόδου ενεργοποίησης των αναμενόμενων θετικών επιδράσεων από: (α) Την οριστική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας εντός του τρέχοντος προγράμματος, (β) την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και (γ) τη διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους».