Θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει και να δεχτεί αιτήσεις η ηλεκτρονική πλατφόρμα
Στις 3 Αυγούστου ξεκινάει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Την ημέρα αυτή θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει και να δεχτεί αιτήσεις η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Την ανακοίνωση έκανε ο Ειδικός Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό στο ΕΒΕΑ.
Πρόσθεσε ότι «για την επιτυχία του, θα πρέπει να υπάρξει η συνεργασία όλων. Του δημοσίου, των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος επιδιώκει να ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος, το οποίο ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, σε 100 δισ. προς το δημόσιο, και ύψος αγνώστου ποσού μεταξύ ιδιωτών».
«Θέλουμε αυτός ο νόμος να πετύχει» δήλωσε κατηγορηματικά η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) καθηγήτρια Χαρούλα Απαλαγάκη, μιλώντας σε εκδήλωση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, που οργάνωσαν κοινωνικοί εταίροι και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, με την υποστήριξη του ΕΒΕΑ.
Η κ. Απαλαγάκη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη οι οφειλέτριες επιχειρήσεις που θα κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα -που θα ανοίξει στις 3 Αυγούστου- να δηλώσουν με απόλυτη ειλικρίνεια όλες τις οφειλές τους προς το τραπεζικό σύστημα αλλά και προς τρίτους (δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κλπ) προκειμένου να κριθεί η βιωσιμότητα ή μη της επιχείρησης.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank είπε ότι με τον συγκεκριμένο Νόμο δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να υπάρχει πλήρης εικόνα των οφειλών των επιχειρήσεων τόσο προς το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, όσο και προς τρίτους, αλλά γενικότερα και της φορολογικής και οικονομικής τους θέσης. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δοθεί η δυνατότητα εξεύρεσης μια πραγματικά βιώσιμης λύσης.
Ο κ. Καλαντώνης ξεκαθάρισε ότι οι εταιρίες «ζόμπι» -που ζουν εις βάρος των πολλών επιχειρήσεων που παρά τα προβλήματα τους έχουν προοπτικές να γίνουν βιώσιμες, αλλά και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου - θα πρέπει να κλείσουν.
Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά μπορεί να ξαναγίνουν βιώσιμες, είπε ο κ.Καλαντώνης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η άποψη ότι ο τράπεζες έχουν αλλεργία με την λέξη «κούρεμα» δανείων είναι μύθος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Περικλής Κιτριλάκης, εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Alpha Bank, o Παναγιώτης Κουμεντάκος senior manager της Τράπεζας Πειραιώς και ο Κωνσταντίνος Μπράτος βοηθός γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, επισήμαναν την ετοιμότητα αλλά και την διάθεση των τραπεζών να συμβάλουν προς όφελος όλων των εμπλεκομένων στην επιτυχή εφαρμογή του Νόμου.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μπορεί να σώσει επιχειρήσεις τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του.
«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει να δημιουργείται στην αγορά ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος. Με τις οφειλές να συσσωρεύονται λόγω της μείωσης του τζίρου και της ρευστότητας, με τις τράπεζες να μην παρέχουν νέα χρηματοδότηση, με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να λυγίζουν κάτω από το βάρος των δανειακών τους υποχρεώσεων και να κλείνουν. Με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας και να αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες. Αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει. Η οικονομία δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο, αν δεν αποκατασταθούν ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης της αγοράς», είπε ο κ. Μίχαλος.
Όπως τόνισε: «Χρειάζεται ένας ρεαλιστικός, δίκαιος και εφαρμόσιμος μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ο οποίος θα εστιάζει στην υποστήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων και στη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Το πλαίσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έστω και μεγάλη καθυστέρηση, ήταν ένα θετικό βήμα.
Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, είχαμε υποστηρίξει από την αρχή την αξιοποίηση του συγκεκριμένου εργαλείου. Γιατί γνωρίζουμε καλά, ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δίνει τη δυνατότητα, με συναίνεση των πιστωτών, να σωθούν πολλές επιχειρήσεις, με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό, αλλά με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Ωστόσο, για να λειτουργήσει σωστά στην πράξη ο συγκεκριμένος μηχανισμός, χρειάζεται πολλές βελτιώσεις.
Και προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ως Επιμελητηριακή Κοινότητα.
Βασική θέση μας ως προς τα κριτήρια ένταξης είναι η δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να παραμείνουν στη ζωή, συνεισφέροντας στην απασχόληση, στην ανάπτυξη και στα δημόσια έσοδα.
Ζητούμε, παράλληλα, επαρκείς και ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες, με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα καταχρηστικής εκμετάλλευσης της διαδικασίας από συστηματικούς κακοπληρωτές, σε βάρος της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, των υπολοίπων πιστωτών, αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι να διασφαλιστεί και η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού, με δεδομένο ότι θα προκύψει ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων προς διαχείριση.
Σε αυτό το επίπεδο, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο υφιστάμενο σχέδιο, ώστε να μην επαναληφθεί το αρνητικό προηγούμενο του Νόμου Κατσέλη, στο πλαίσιο του οποίου εκκρεμούν ήδη περισσότερες από 150.000 αιτήσεις και οι ημερομηνίες εκδίκασης υποθέσεων φθάνουν ως το 2032 .
Για το λόγο αυτό, έχουμε προτείνει συγκεκριμένη τροπολογία, ώστε να αναλάβουν τα Επιμελητήρια το ρόλο του διαχειριστή και επόπτη της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι μετά την υποβολή αίτησης για ρύθμιση των οφειλών στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η εν λόγω αίτηση να αποστέλλεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο Επιμελητήριο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο αιτών.
Το εκάστοτε Επιμελητήριο θα αναθέτει άμεσα κατ’ ελεύθερη κρίση την αίτηση και τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης σε Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητή από τον πίνακα Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».