Σε αξιόπιστη δέσμευση για το χρέος από τους Ευρωπαίους προσβλέπει το Ταμείο
Τις διαφωνίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τους Ευρωπαίους όσον αφορά στις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται έως το 2060 επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.
Ο Ράις σχολίασε πως η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα ήταν η «δεύτερη καλύτερη» επιλογή, κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη και υπενθυμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό αποσοβείται ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος για τη χώρα μας, ενώ εκτίμησε πως είναι εφικτή μία συμφωνία σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο χρειάζεται χρόνος, υπογραμμίζοντας πως το ΔΝΤ δεν θα συναινούσε καν σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία αν δεν πίστευε πως η τελική συμφωνία είναι εφικτή.
Ξεκαθάρισε πάντως εκ νέου ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.
Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής προσέγγισης του ΔΝΤ, εξηγώντας πως αυτή είναι ρεαλιστική και συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι ρεαλιστικός, όμως στη συνέχεια θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο, μέχρι το 2060.
Ο Ράις διεμήνυσε πως η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο θα συνταχθεί με βάση τις δικές του παραμέτρους.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο Ράις αποκάλυψε ότι η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει αποδεχθεί πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να επισκεφθεί την Ελλάδα, χωρίς προς το παρόν να έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της επίσκεψης.