Πώς αξιολογεί το Bloomberg τη συμφωνία στο Eurogroup και γιατί εγκαλεί το ΔΝΤ
«Η συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα [στο Eurogroup] μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών της ήταν μια από τα ίδια – και αυτό δεν είναι καλό. Αυτό το παρατεταμένο παιχνίδι ‘επέκτασης και προσποίησης’ [extend and pretend] δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα κανενός: ούτε της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ούτε, πάνω απ’ όλα, των Ελλήνων πολιτών».
Με αυτήν την εισαγωγή ξεκινά άρθρο του πρακτορείου Bloomberg σχετικά με τη συμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το ασόβαρο σχέδιο της Ευρώπης για την Ελλάδα».
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η συμφωνία αυτή αποτυγχάνει να αναγνωρίσει αυτό που όλοι γνωρίζουν: ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Σε μία προσπάθεια να προσποιηθεί για το αντίθετο, η Αθήνα υποσχέθηκε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, και μετά ‘πάνω από, αλλά κοντά στο 2%’ μέχρι το 2060. Πράγματι, η ελληνική οικονομία πέτυχε ένα καλύτερο του αναμενομένου πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι. Καθώς η ευρωπαϊκή ανάκαμψη επιταχύνει, μπορεί να υπάρξουν περισσότερα ευχάριστα δημοσιονομικά νέα. Όμως η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει αυτό το επίπεδο δημοσιονομικού ελέγχου για τα επόμενα 40 χρόνια είναι γελοίο», σχολιάζει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι, για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα σαράντα χρόνια μία ύφεση.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «πλήγμα» στην αξιοπιστία του ΔΝΤ, λόγω του ότι παραμένει εταίρος σε ένα σχέδιο που, βάσει της δικής του ανάλυσης, είναι καταδικασμένο να αποτύχει. «Θα έπρεπε να έχει πει, αρκετά. Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη τα λεφτά ή την τεχνογνωσία του Ταμείου. Οι κυβερνήσεις ζητούσαν μόνο την έγκρισή του – και έπρεπε να έχει αρνηθεί», υποστηρίζει το Bloomberg.
Αναγνωρίζοντας τις κινήσεις από την πλευρά της Ευρωζώνης για τη στήριξη της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, το Bloomberg αναφέρεται στα τρία προγράμματα στήριξης, καθώς και στις «γενναιόδωρες» περιόδους χάριτος και τα χαμηλά επιτόκια για την αποπληρωμή τους. «Όμως αυτό δεν θα κρατήσει. Οι περίοδοι χάριτος φτάνουν στο τέλος τους», σημειώνει το δημοσίευμα. «Καθώς τα επιτόκια θα ανεβαίνουν, οι αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας θα αυξηθούν επίσης. Τα συνεχόμενα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι δανειστές θα συμπιέσουν την οικονομία τόσο πολύ, που θα είναι αυτοκαταστροφικά ακόμα και σε στενούς δημοσιονομικούς όρους».
Και το Bloomberg καταλήγει: «Όλα αυτά είναι πλήρως κατανοητά. Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα συμφωνία, προσφέροντας ελάφρυνση χρέους σε αντάλλαγμα για πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Ίσως η ΕΕ θα είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε αυτό του χρόνου, όταν το τρέχον πρόγραμμα λήγει. Όμως αυτός δεν είναι επαρκής λόγος για να αποτύχει να το προτείνει τώρα».