«Θα σχεδιάσουμε μαζί, θα αναπτύξουμε μαζί και θα μοιραστούμε τους καρπούς της συνεργασίας»
Η Κίνα έχει υποβάλει σχέδια για τρία θαλάσσια «γαλάζια οικονομικά περάσματα», τα οποία θα συνδέουν την Ασία με την Αφρική, την Ωκεανία και την Ευρώπη, προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, Ένας δρόμος».
Η πρόταση αυτή συμπεριλήφθηκε στο «Όραμα για τη θαλάσσια συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Μία ζώνη, Ένας δρόμος», το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων και την Κρατική Διοίκηση Ωκεανών.
Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πολυεπίπεδη και ευρεία θαλάσσια συνεργασία και να δημιουργήσει ανοιχτές πλατφόρμες συνεργασίας με τις χώρες κατά μήκος του θαλάσσιου δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα, προωθώντας αμοιβαία επωφελείς «γαλάζιες εταιρικές σχέσεις» και δημιουργώντας έναν «γαλάζιο κινητήρα» βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με το έγγραφο.
Τα τρία αυτά οικονομικά περάσματα θα αποτελέσουν προτεραιότητα για τη θαλάσσια συνεργασία. Το οικονομικό πέρασμα της Κίνας-Ινδικού Ωκεανού-Αφρικής-Μεσογείου θα κινείται προς τα δυτικά μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας προς τον Ινδικό Ωκεανό. Το πέρασμα Κίνας-Ωκεανίας-Νότιου Ειρηνικού θα κινείται νότια μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ ένα άλλο οικονομικό πέρασμα προβλέπεται επίσης να συνδέει την Ευρώπη μέσω του Αρκτικού Ωκεανού.
Σύμφωνα με το έγγραφο, καλούνται οι χώρες κατά μήκος του θαλάσσιου δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας», η οποία θα στοχεύει σε ζητήματα όπως η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η θαλάσσια διασύνδεση, η ασφάλεια στη θάλασσα και η κοινή διακυβέρνηση των ωκεανών.
Η Κίνα θα τηρήσει το Πνεύμα του Δρόμου του Μεταξιού, για την ειρήνη και τη συνεργασία, τη συμμετοχή, τα αμοιβαία οφέλη, τον παραμερισμό των διαφορών και τη δημιουργία συναίνεσης, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο ήταν αποτέλεσμα του Φόρουμ Belt and Road για τη Διεθνή Συνεργασία το Μάιο.
Παράλληλα δίνεται έμφαση στην κοινή ανάπτυξη και το διαμερισμό των οφελών μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών.
«Θα σχεδιάσουμε μαζί, θα αναπτύξουμε μαζί και θα μοιραστούμε τους καρπούς της συνεργασίας», σύμφωνα με το έγγραφο.