Θα χρειαστούν μέχρι και 60 πτήσεις της Qatar Airways για να φτάσουν οι αγελάδες στο εμιράτο
Η απομόνωση του Κατάρ από τους γείτονές του έχει διακόψει το εμπόριο, γεγονός που φέρνει επιχειρηματικές ευκαιρίες και μπλέκει την πιο χλιδάτη αεροπορική εταιρεία με αγελάδες.
Καταριανός επιχειρηματίας αποφάσισε να στείλει στη χώρα αεροπορικώς 4.000 αγελάδες, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που άφησε η κατάρρευση στην προσφορά φρέσκου γάλακτος.
Η απόφαση για τη μεγαλύτερη αερομεταφορά βοοειδών στην ιστορία έρχεται την ώρα που το Κατάρ προσπαθεί να σπάσει τον αποκλεισμό με αερογέφυρες μέσω Ιράν και Τουρκίας και θαλάσσιες οδούς χρησιμοποιώντας λιμενικές εγκαταστάσεις του Ομάν.
Το σχέδιο για την αερομεταφορά των αγελάδων αποκάλυψε ο πρόεδρος του Power International Holding, Μουτάζ αλ Χαγιάτ, ο οποίος είπε ότι θα χρειαστούν έως και 60 πτήσεις. Αρχικά σχεδίαζε να εισάγει με πλοία τις αγελάδες, που προορίζονται για μια δική του τεράστια φάρμα γαλακτομικών κοντά στη Ντόχα.
Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν στις 5 Ιουνίου τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις καθώς και τη συγκοινωνιακή σύνδεση με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Μέχρι την έναρξη του μποϋκοτάζ το Κατάρ εισήγαγε τον μεγαλύτερο όγκο γαλακτομικών προϊόντων από γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.
Τουρκικά γαλακτοκομικά προϊόντα στέλνονται στη χώρα με αεροπλάνα, όπως και ιρανικά φρούτα και λαχανικά, αλλά το Κατάρ θέλει δική του παραγωγή. «Τρέχει», παράλληλα, και μια καμπάνια για αγορά εγχώριων φρέσκων προϊόντων: σημαίες του Κατάρ έχουν τοποθετηθεί δίπλα σε γαλακτοκομικά προϊόντα στα καταστήματα, ενώ πινακίδες αναφέρουν: «Μαζί για τη στήριξη των τοπικών προϊόντων».
«Είναι καιρός να δουλέψουμε για το Κατάρ», τόνισε ο επιχειρηματίας δίνοντας το σήμα για απεξάρτηση.
Η υπόθεση με τις αγελάδες εμπλέκει και το διαμάντι του Κατάρ, την αεροπορική της εταιρεία, την Qatar Airways.
'Αλλωστε θα χρειαστούν μέχρι και 60 πτήσεις της Qatar Airways για να φτάσουν οι αγελάδες (590 κιλά η καθεμία) που αγόρασε ο Μουτάζ αλ Χαγιάτ, από την Αυστραλία και από τις ΗΠΑ.
Όπως είναι φυσικό η Qatar Airways που δέχεται ισχυρό πλήγμα από την απομόνωση είδε με καλό μάτι την πληρωμή για μεταφορά 4.000 αγελάδων με τα αεροπλάνα της.
Άλλωστε δεν πάει και πολύς καιρός από τότε που ο σημερινός γίγαντας των αιθέρων ήταν μια εταιρεία που ουσιαστικά δεν υπήρχε στο χάρτη... Όταν ο Ακμπάρ αλ Μπάκερ πήρε στα χέρια του το τιμόνι της Qatar Airways, πριν από δύο δεκαετίες, η εταιρεία αυτή δεν ήταν παρά ένας μικρός περιφερειακός παίκτης των αερομεταφορών.
Είχε όλα κι όλα τέσσερα παμπάλαια αεροπλάνα. Σήμερα είναι μία από τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου, με στόλο από 197 ολοκαίνουργια αεροσκάφη, που ταξιδεύουν προς 150 προορισμούς.
Ομως, η κρίση στις διπλωματικές σχέσεις του Κατάρ με τους Αραβες γείτονές του απειλεί την επιχείρηση που έφερε την απόλυτη χλιδή στους αιθέρες. Ο αεροπορικός αποκλεισμός τον οποίο επέβαλαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος αναγκάζει την Qatar Airways να ακυρώσει περισσότερες από 50 πτήσεις την ημέρα.
Σήμερα η Qatar Airways καλείται να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα σοβαρή κρίση σε μια ήδη δύσκολη χρονιά. Η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν ανακάλεσαν ήδη την άδεια λειτουργίας της εταιρείας, με το Bloomberg να αναφέρει ότι ο αποκλεισμός τον οποίο επέβαλαν οι συνολικά έξι γειτονικές χώρες επηρεάζει μεγάλο μέρος των πτήσεών της.