Τσακαλώτος: Η βασική στρατηγική μας είναι η Ποσοτική Χαλάρωση
Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.
Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα, αναμένει να υπάρξει «συμφωνία για την πλήρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωομάδας στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ θα σημάνει την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου για την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες είναι απαραίτητες για να καταβληθούν τοκοχρεολύσια τον Ιούλιο.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, κάτι που ερμηνεύεται ως άλλη μια ένδειξη ότι οι διαφορές της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα γεφυρώνονται σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Ορισμένοι από τους ευρωπαίους πιστωτές — κυρίως η Γερμανία — συνέδεαν την εκταμίευση νέων δόσεων με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο ο θεσμός από την πλευρά του συνδέει τη συμμετοχή του με νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν επιτεύχθηκε ιδιαίτερη πρόοδος, κάτι που σημαίνει ότι οι υπουργοί θα κληθούν να επιλύσουν ζητήματα-κλειδιά την επόμενη εβδομάδα, σημείωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας στο Ρόιτερς.
«Έγιναν περαιτέρω χρήσιμες διευκρινίσεις στο τεχνικό επίπεδο, αλλά το ζήτημα θα χρειαστεί να επιλυθεί από τους υπουργούς την 15η Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ανέφερε μία από τις πηγές αυτές, που συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επανέλαβε σήμερα την έκκληση να εκταμιευθεί η δόση του δανείου της Ελλάδας για να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει τρωθεί από τις πολύμηνες, παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τα νέα δάνεια.
Τσακαλώτος: Η βασική στρατηγική μας είναι η Ποσοτική Χαλάρωση
«Πιέζουμε στη διαπραγμάτευση, ώστε η τελική συμφωνία να έχει καθαρή λύση που θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Βασική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέσω του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) να μπορέσει η χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές και να βγούμε από το πρόγραμμα».
Αυτό επεσήμανε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη Βουλή, κάνοντας λόγο για βήματα προόδου που έγιναν στο τελευταίο Eurogroup, ενώ εκτίμησε ότι η πρόταση του ΔΝΤ για περισσότερα μέτρα, την οποία απέρριψε η ελληνική πλευρά, έγινε για να πιεστούν οι εταίροι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Δεχθήκαμε να κάνουμε ένα συμβιβασμό επί της πρότασης των δανειστών, πάνω στη βάση που θα έδινε ελπίδες στην ελληνική οικονομία να χτίσει πάνω στην αναπτυξιακή στροφή που φαίνεται να έρχεται στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, ενημερώνοντας τη Βουλή για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup στις 23 και 24 Μαΐου, με αφορμή τη συζήτηση των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης.
«Η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι πολυδιάστατη. Εμείς παλεύουμε να έχουμε περισσότερες εγγυήσεις για την ανάπτυξη της χώρας και την χρηματοδότηση της αναπτυξιακής της πολιτικής και να αποσαφηνιστούν τα μέτρα εγγύησης» υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:
«Ζητάμε και πιέζουμε για να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, για τα μέτρα που θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος, ώστε στο τελικό κείμενο που θα βγει να υπάρχει καθαρή λύση που θα δίνει προοπτική στη χώρα».
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος επέρριψε ευθύνες σε μέσα ενημέρωσης, που έδωσαν, όπως είπε, εντελώς διαφορετική εικόνα από ότι ο διεθνής Τύπος, σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.
«Γίνονται σοβαρές συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα και η εικόνα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό από το σύνολο σχεδόν του ελληνικού Τύπου, την οποία εκμεταλλεύτηκε και η αντιπολίτευση, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που έδωσε ο διεθνής Τύπος στις 23 και 24 Μαίου. Διαβάστε σε ποιον ρίχνανε την ευθύνη και σε ποιους τους επαίνους για τη στάση τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε:
«Το βασικό που δεν δεχτήκαμε την πρόταση του ΔΝΤ, ήταν γιατί έλεγε ότι τα μέτρα που πήραμε δεν ήταν αρκετά. Η θέση αυτή του ΔΝΤ ήταν παράξενη. Μπορεί να ήταν μια πίεση προς τους εταίρους για να δοθεί περισσότερη ελάφρυνση του χρέους».
Αχτσιόγλου: Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της. Ηθική και πολιτική υποχρέωση των εταίρων για ρύθμιση του χρέους
«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και έκανε περισσότερα από ότι έπρεπε για να μην θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας. Τώρα είναι σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Έχουν την ηθική και την πολιτική υποχρέωση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους» επεσήμανε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί και προβλέπουν μεταξύ άλλων, παράταση του παγώματος των συντάξεων μέχρι το 2022 αντί 2021, όπως προβλεπόταν αρχικά, τονίζοντας ότι απορρίφθηκε στο Eurogroup το τελευταίο σχέδιο της ελληνικής πλευράς.
«Δεν έγινε χώρος στο διάδρομο της ελληνικής οικονομίας ώστε να εμπεδώσει την ανάπτυξη, που φαίνεται να έρχεται μέσα από την μείωση της ανεργίας και το ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας.
Με τις τροπολογίες αυτές κλείνουν και τυπικά τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, ώστε να μην έχει κανένας, καμία προσχηματική δικαιολογία και να πετάξει το μπαλάκι για να μην συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.