Σόιμπλε: Η ΕΚΤ ευθύνεται για το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα

Σόιμπλε: Η ΕΚΤ ευθύνεται για το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα

Το γερμανικό πλεόνασμα θα ήταν το μισό χωρίς τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Η ισοτιμία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα ήταν το μισό χωρίς τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Επιπλέον, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, που πραγματικά αποτελεί την πηγή μιας διεθνούς συζήτησης, έχει να κάνει με μία συναλλαγματική ισοτιμία που είναι υπερβολικά χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας», παρατήρησε ο Σόιμπλε σε συνέδριο για την Ευρώπη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, ίσως να είναι εντάξει», εξήγησε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ επίσης κινείται ανοδικά.

«Με μια συναλλαγματική ισοτιμία, όπως αυτή που είχαμε πριν την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, το γερμανικό πλεόνασμα θα ήταν το μισό», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ανέφερε ακόμα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο όταν λέει ότι η Γερμανία πρέπει να επενδύσει περισσότερα, όμως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κρατικών πόρων στη Γερμανία για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, αλλά οι περιορισμοί στη δυνατότητα σχεδιασμού, για παράδειγμα στον κατασκευαστικό κλάδο.