Για «αναπτυξιακό άλμα που θα μας εκπλήξει όλους μας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, εφόσον μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο όπου μεταρρυθμιστικά πλεονάσματα θα επιτρέψουν την χαλάρωση των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.
«Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο και πιο επώδυνο τμήμα της διαδρομής για την έξοδο από την κρίση», είπε ο κ. Φέσσας στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και προσέθεσε: «Αντί να εστιάζουμε στις ασυμφωνίες μεταξύ των δανειστών που καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων, ας τους αιφνιδιάσουμε παρουσιάζοντας το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων και κυρίως ας το εφαρμόσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Έτσι θα περάσουμε από την αναγκαστική νομοθέτηση στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Αντί να έχουμε επόπτες, θα γίνουμε ιδιοκτήτες».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επικαλέστηκε δε υπουργό Οικονομικών χώρας που βγήκε με επιτυχία από μνημόνιο, ο οποίος του δήλωσε πως «όσο μειώνω τους συντελεστές, τόσο αυξάνονται τα έσοδα».
Ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε σε βήματα προόδου που σταδιακά εκσυγχρονίζουν την ελληνική οικονομία και την κάνουν πιο ανταγωνιστική. «Τα δημοσιονομικά ελλείμματα καθώς και τα ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών έχουν μηδενιστεί. Έχουν επίσης υλοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως: η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ολοκλήρωση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων, η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, ο εξορθολογισμός των ειδικών φόρων στην ενέργεια, η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και η θεσμοθέτηση αξιοκρατικών διαδικασιών για τον ορισμό διοικήσεων στις ΔΕΚΟ». Τόνισε επίσης ότι μετά από αλλεπάλληλα λάθη και πισωγυρίσματα, η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων υποστηρίζει την θέση της χώρας στον πυρήνα της ευρωζώνης.
Σημείωσε ωστόσο και πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν: «Δεν νοείται ανάπτυξη της οικονομίας με υψηλά επιτόκια δανεισμού, capital controls, και κόκκινα δάνεια που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ. Η επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι ύψιστη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. Άλλα σοβαρά εμπόδια είναι η κλειστή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, τα προσκόμματα στην υλοποίηση επενδύσεων, η τάση επέκτασης του κράτους, η διατήρηση προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων κ.ά. Όλοι περιμένουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για να σχεδιάσουμε με περισσότερη βεβαιότητα το μέλλον».
Ανέφερε δε ότι το λάθος μείγμα πολιτικής συνεχίζεται, καθώς «ταυτίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με αύξηση φόρων και εισφορών, οριζόντιες περικοπές και εκταμίευση δόσεων και όχι με πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, απελευθερώνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καταργούν ειδικά προνόμια και χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Η Ευρώπη, συνέχισε, που σταθερά μας στήριξε τόσα χρόνια, κουράστηκε να ασχολείται μαζί μας. Φαίνεται, υποστήριξε, να έχει προκρίνει μία μορφή προσωρινής καταστολής. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και την μικροπολιτική».
Επανέλαβε την ανάγκη για επενδύσεις, λέγοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες αλλά όχι φιλικό περιβάλλον και τόνισε ότι για να φτάσουμε στον μέσο όρο της Ευρώπης οι επενδύσεις πρέπει να διπλασιαστούν. Πρότεινε, χαρακτηριστικά, κάθε αξιόλογη επένδυση να γίνει εθνικός στόχος και ανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών του ΣΕΒ για την προσέλκυση επενδύσεων που θα παρουσιαστούν σε ειδικό συνέδριο.
Ο κ. Φέσσας στάθηκε επίσης στις αναλογίες με το 1907 (110 χρόνια πριν), όταν ιδρύθηκε ο ΣΕΒ: «Και τότε, η Ελλάδα βρισκόταν στον 9ο χρόνο του διεθνούς οικονομικού ελέγχου που είχε ακολουθήσει τη χρεοκοπία του 1893. Και τότε, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, χωρίς να κάνει την αυτοκριτική του, επέλεξε αμφίσημη πολιτική απέναντι στους ξένους δανειστές, που παρέτεινε την ύφεση. Και τότε, αρκετοί από τους δυσαρεστημένους πολίτες της εποχής στράφηκαν στον ανορθολογισμό, ενώ πάρα πολλοί μετανάστευσαν. Την ίδια περίοδο όμως, χαρισματικοί και μορφωμένοι Έλληνες, κυρίως της διασποράς, ακολούθησαν μια διαφορετική πορεία με όραμα, γνώση και τόλμη».
Ζήτησε τέλος, η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση να κινηθεί αυστηρά στα πρότυπα μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής αστικής δημοκρατίας ενώ έκανε ειδική αναφορά στο «νοσηρό φαινόμενο της εγχώριας τρομοκρατίας» με αφορμή την πρόσφατη επίθεση κατά του κ. Λουκά Παπαδήμου.
Εκφράζοντας εξάλλου τα συλλυπητήρια του Συνδέσμου στην οικογένεια και τους συνεργάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπενθύμισε τη φράση του: «Η Ελλάδα όσο εύκολα χαλάει, άλλο τόσο εύκολα φτιάχνει».