«Υπολογίζουμε στην αποφασιστική στάση του προέδρου του Eurogroup για να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας
Την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είναι ανάγκη να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).
Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι αντικείμενο προς συζήτηση, ενώ πιο συγκεκριμένα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα ανέφερε:
«Το Eurogroup σήμερα έχει πρόεδρο, και μάλιστα έναν εξαιρετικό πρόεδρο που έχει πολύ δουλειά μπροστά του. Υπολογίζουμε στην αποφασιστική στάση του προέδρου του Eurogroup για να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα ως τις 15 Ιουνίου».
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί να ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και είναι γνωστό ότι προβλέπεται ανάπτυξη αρκετά μεγαλύτερη του 1%.
Παράλληλα, σε ηχογραφημένο του μήνυμα στο Συνέδριο του Economist και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στη Φρανκφούρτη, ο Ευρωπαίος επίτροπος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει» και αναφέρθηκε στη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει.
Η απάντηση του Ντάισελμπλουμ
«Τόσο το Eurogroup όσο και το ΔΝΤ εκφράστηκαν θετικά για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των συμφωνημένων». Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας Γερούν Ντάσελμπλουμ σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup της 22ης Μαΐου.
Ως προς την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, ο Ολλανδός υπουργός εξηγεί πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια αποτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση».
«Η Ελλάδα εργάζεται τις επόμενες εβδομάδες για την ολοκλήρωση των σημείων που απομένουν ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορεί να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου», διευκρινίζει ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε ότι «έγιναν σχετικές συζητήσεις».
«Υπό αυτό το πρίσμα», συνεχίζει, «το Eurogroup συζήτησε εκ νέου το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους». «Τον Μάιο του 2016 συμφωνήθηκαν πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που μπορούν να ληφθούν μετά την λήξη του προγράμματος και την πλήρη εφαρμογή του εάν αυτό κριθεί αναγκαίο προκειμένου τα ακαθάριστα χρηματοδοτικά βάρη της Ελλάδας να διατηρηθούν σε αποδεκτό επίπεδο», συμπληρώνει.
Όπως δε στη συνέχεια αναφέρει, «αυτά τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αποτελούν για το ΔΝΤ σημαντικό κομμάτι της ανάλυσης που κάνει για την βιωσιμότητα του χρέους. Για τον λόγο αυτό συζητήθηκε περαιτέρω πώς θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή των πιθανών μέτρων που συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Μάιο. Και τούτο προκειμένου να καταστεί δυνατό για το ΔΝΤ να προχωρήσει σε μια εισήγηση προς το Διοικητικό του Συμβούλιο αναφορικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μία σε βάθος συζήτηση των μέτρων. Τις επόμενες εβδομάδες η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί και το αντικείμενο αυτό θα απασχολήσει εκ νέου την ατζέντα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου».