Η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει και τη μεταφορά πετρελαιοειδών με τάνκερ
Η μεγάλη οικονομική σημασία που εξακολουθεί να κατέχει η ρωσική αγορά για πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά στην προσπάθεια της Ισπανίας να αναθερμάνει την ενεργειακή συνεργασία της με τη Ρωσία στα περιθώρια των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την πολιτική της στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ισπανός υπουργός Ενέργειας και Τουρισμού Άλβαρο Ναδάλ και ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ συναντήθηκαν χθες στη Μόσχα για τις εργασίες της ένατης διακυβερνητικής επιτροπής των δύο χωρών με στόχο την ανάκτηση των οικονομικών επαφών τους.
«Οι κυρώσεις έχουν περιορισμένο χαρακτήρα και για τούτο υφίσταται χώρος για συνεργασία στο εμπόριο, τον τουρισμό και για όλα τα πεδία στα οποία εργαζόμαστε», τόνισε ο Ναδάλ, προσθέτοντας πάντως πως η Ισπανία συμμερίζεται την «κοινή θέση» των χωρών της Ευρώπης και των «οικονομικών ομάδων τους» που δραστηριοποιούνται «εντός του πλαισίου των κανόνων» που καθορίζουν «άλλους τομείς της πολιτικής». «Μπορούμε να συνεργασθούμε σε πολλά προγράμματα», πρόσθεσε ο Ναδάλ.
Μέσα στους στόχους της ρωσο-ισπανικής συνεργασίας εντάσσονται τα σχέδια για σύμπραξη των πετρελαϊκών τους εταιρειών GazpromNeft και Repsol στο Ιρανικό Κουρδιστάν, όπως τόνισε ο επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος της ρωσικής εταιρείας Ντμίτρι Ντομπρίσεφ. Οι δύο εταιρείες εξετάζουν την από κοινού εκμετάλλευση διαφόρων κοιτασμάτων και τη δημιουργία μίας κοινής εταιρείας για την γεωλογική έρευνα στη Σιβηρία, αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Επίσης, η Gazprom Neft ενδιαφέρεται να αποκτήσει μετοχές στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος σε τμήμα του Καραμπάς, που την άδεια για την εκμετάλλευσή του έχει εξασφαλίσει η Repsol. Σύμφωνα με την ισπανική εταιρεία, το απόθεμα του κοιτάσματος ανέρχεται σε 240 εκ. Βαρέλια ακατέργαστου πετρελαίου.
Την ευαρέσκειά του για τις επαφές αυτές εξέφρασε κι ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, που υποδέχθηκε την ισπανική αντιπροσωπεία , καίτοι πρόσθεσε πως «οι σχέσεις μας με την ΕΕ δεν βρίσκονται στο καλλίτερο σημείο.
Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών υπέστησαν μέγα πλήγμα μετά την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ. Μεγάλη επίδραση στην ενεργειακή τους συνεργασία είχαν επίσης κι η διεθνής μείωση των τιμών του πετρελαίου κι η υποτίμηση στο ρούβλι. Οι ρωσικές εξαγωγές στην Ισπανία, που το 2013 έφθαναν τα 8.81 δισ. Ευρώ, έπεσαν το 2016 στα 3, 13 δισ. Ευρώ.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί να διαθέτει μόνον φυσικό αέριο σε υγρή μορφή στην Ισπανία, αλλά επιδιώκει να επεκτείνει τη μεταφορά πετρελαιοειδών με τάνκερ.
Σε αυτό το πλαίσιο η Rosneft, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, επιθυμεί να διαθέτει τα προϊόντα της μέσω του λιμένος του Αλχεθίρας στην Ισπανία, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Επιπλέον, η Ρωσία κι η Ισπανία μελετούν την εγκατάσταση στις Κανάριες Νήσους ενός επίγειου σταθμού του συστήματος Glonass (του αντίστοιχου ρωσικού GPS).