Η κυβέρνηση επιζητά την Ποσοτική Χαλάρωση που ενδεχομένως θα επέτρεπε μια ελεγχόμενη έξοδο στις αγορές
Μικραίνουν οι μεγάλες κυβερνητικές προσδοκίες για το χρόνο επίτευξης της συνολικής συμφωνίας αλλά κυρίως για το περιεχόμενό της.
Από χθες ξεκίνησε μια επιχείρηση αλλαγής του αφηγήματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Συμβιβασμός για Ποσοτική Χαλάρωση τώρα και χρέος αργότερα, ίσως ικανοποιούσε τη νέα γραμμή άμυνας της Ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά στη σημερινή συγκυρία και αυτό το ένα στα δύο, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.
Η κυβέρνηση θέλει την ποσοτική χαλάρωση που θα επιτρέψει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση απαιτεί Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) από τους θεσμούς - κάτι είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει πλέον και στητη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου αν δεν έχουμε καλά νέα στο Eurogroup. Ερωτηθείς για το εάν θα επιτευχθεί λύση στις 15 Ιουνίου στο πλαίσιο του Eurogroup είτε στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός απάντησε «λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση «παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου». Παρόλα αυτά, ποτέ δεν έχει δοθεί λύση σε Σύνοδο Κορυφής για ανάλογο ζήτημα, και συνεπώς η εκ νέου παραπομπή του σε επόμενο Eurogroup θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Τσακαλώτος: Η ΕΚΤ, όπως και ο Θεός, λειτουργεί με μυστηριώδη τρόπο
«Είναι απολύτως σαφές ότι το μεγάλο μας ζήτημα είναι να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Το να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πάντως ένα «δύσκολο ζήτημα», τόνισε ο ίδιος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ΕΚΤ, όπως και ο Θεός, λειτουργεί με μυστηριώδη τρόπο».
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε εξάλλου αιχμές κατά των ευρωπαϊκών θεσμών, σχολιάζοντας πως αυτοί «θα έπρεπε να έχουν τη δική τους στρατηγική και τις δικές τους απόψεις, και δε νομίζω πως είναι σωστό γι’ αυτούς να κρύβονται σε απόψεις και αναλύσεις άλλων».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει έρθει η ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα νόημα στο να μπεις σε ένα πρόγραμμα, αν ο στόχος δεν είναι να φύγεις από το πρόγραμμα. Και η έξοδος από το πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι ευθύνη όχι μόνο του οφειλέτη, αλλά και των πιστωτριών χωρών», ανέφερε ακόμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας: «Έχουμε κάνει το δικό μας μερίδιο της συμφωνίας, είναι στο χέρι των πιστωτών και του ΔΝΤ να κάνουν το δικό τους».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην πάρουμε αυτήν τη συνολική συμφωνία που η ελληνική οικονομία τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται στις προσπάθειές της να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και επομένως να μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα όπως σχεδιάζεται το καλοκαίρι του 2018».
Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί, θέλει μια λύση. «Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, περισσότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση, παρά τα όσα είπε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
«Θέλουμε καθαρό διάδρομο»
«Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Ερωτηθείς ο ίδιος «πόσο πιθανό είναι να πάρουμε το QE;», απάντησε «θα δούμε», ενώ σε άλλη ερώτηση για το «τι θα γίνει εάν στις 15 Ιουνίου δεν έχουμε αυτήν την καθαρή λύση», ανέφερε: «Ας μην κάνουμε εικασίες. Εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να υπάρξουν και την προσεχή Τετάρτη 31 Μαΐου, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist στη Φρανκφούρτη.
Στο συνέδριο θα είναι ομιλητής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ -με βάση το πρόγραμμα- θα συμμετέχουν επίσης το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (από τον ESM).
Στάση αναμονής από την ΕΚΤ
Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ περιμένει τα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα, εξηγώντας ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ χρειάζεται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να το αξιολογήσει με πλήρη ανεξαρτησία.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως αναμένει μία πλήρη συμφωνία για τα μέτρα, τα οποία θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας μακροπρόθεσμα βιώσιμο, καθώς, όπως είπε, στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε σαφής ορισμός των μέτρων για το χρέος.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «εάν και όταν» επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και στην Ελλάδα θα υπάρχει επιλεξιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, εφόσον αυτές πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά έχουν οριστεί από το πρόγραμμα.