Στις 3 Μαΐου, τα φώτα της οικονομικής επικαιρότητας στην Αίγυπτο, πέσανε πάνω σε ένα θέμα που αναδεικνύει την όλο και ισχυρότερη επιχειρηματική επαφή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ο λόγος, για το 3ο Ελληνοαιγυπτιακό Επιχειρηματικό Συμβουλίου, στο Κάιρο, που πραγματοποιήθηκε παρουσία μάλιστα του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Τάρεκ Καμπίλ και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Τέρενς Κουίκ.
Ήταν μία συνάντηση, όπου συμμετείχαν δεκάδες επιχειρηματίες από τις δύο χώρες, με δεδομένη και την επιχειρηματική αποστολή 17 ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν από την Αθήνα, την οποία παρουσίασαν πλήθος αιγυπτιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπου τη λειτουργία του εν λόγω Συμβουλίου, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης χαρακτήρισε ως "ακρογωνιαίο λίθο" της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, που δε χωρίζει, αλλά ενώνει η Μεσόγειος.
Για να διαπιστώσει κανείς τη σημασία που πλέον λαμβάνουν οι επιχειρηματικές σχέσεις για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αρκεί κανείς να λάβει υπόψη την πρόσφατη δήλωση της υπουργού Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου, Σάχαρ Νασρ, όταν κατά τη συνάντησή της, την περασμένη Τετάρτη με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση, εξέφρασε την επιθυμία της, να δει την Ελλάδα να ανέρχεται από την 36η θέση στην 20ή θέση στην κατάταξη των χωρών που επενδύουν στην Αίγυπτο.
Είναι γεγονός λοιπόν ότι οι επιχειρηματικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, που ενδυναμώνονται όλο περισσότερο.
Αρκεί να αναφέρουμε - όπως επίσημα δήλωσε εκείνη την ημέρα ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ Τέρενς Κουΐκ στην εν λόγω επιχειρηματική συνάντηση, ότι η Ελληνική επιχειρηματικότητα εκπροσωπείται στη Χώρα του Νείλου, με πάνω από 200 επιχειρήσεις, καθιστώντας την Ελλάδα ως την 4η ευρωπαϊκή χώρα σε επενδύσεις στην Αίγυπτο.
Οι ελληνικές αυτές εταιρείες δραστηριοποιούνται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα και της ενέργειας, στη γεωργία και τα διατροφικά προϊόντα καθώς και καταναλωτικά αγαθά, στην τεχνολογία των πληροφοριών, κ.ά.
Σύμφωνα μάλιστα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ύψος του εμπορίου μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου έφτασε μέσα στο 2016 το 1,3 δισ. ευρώ, με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες αύξησής του!
Πρόκειται για ένα μέγεθος που αυξήθηκε μάλιστα κατά... 352% τα τελευταία δέκα (10) χρόνια!!
Στο γεγονός αυτό συνέβαλαν όλες οι καθοριστικές προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων, καθώς και τα Μνημόνια Συνεργασίας που υπογράφηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως των Λιμένων Πειραιά και Αλεξάνδρειας (Ιούνιος 2013), Καβάλας και Αλεξάνδρειας και Αλεξανδρούπολης και Δαμιέττης (Δεκέμβριος του 2015).
Και φυσικά, έχουν συμβάλλει καθοριστικά οι τριμερείς Σύνοδοι Κορυφής των ηγετών Ελλάδος - Αιγύπτου - Κύπρου, η επόμενη εκ των οποίων αναμένεται να διεξαχθεί αρχές φθινοπώρου στην Κύπρο.
Και όπως από την πλευρά του τόνισαν χαρακτηριστικά σε εκείνη τη συνάντηση, ο συμπρόεδρος (εκ μέρους της ελληνοαιγυπτιακής πλευράς) του Ελληνοαιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου κ. Χάνι Μπέρζι, και ο συμπρόεδρος ομόλογός του (εκ μέρους της ελληνικής πλευράς) Ιωάννης Γιώτης, και οι δύο πλευρές, οι ελληνικές και οι αιγυπτιακές επιχειρήσεις θα δουν στο μέλλον να αυξάνεται η σχέση τους όλο και περισσότερο, προς όφελος των δύο οικονομιών, κρατών και λαών. Και στην επίτευξη του σκοπού αυτού, η συνεισφορά του Ελληνοαιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου είναι πλέον από καθοριστική.