Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή
Φορολογικά κίνητρα σε όσους παράγουν και εμπορεύονται είδη σίτισης δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα, με στόχο να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην προσπάθεια καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, που οφείλεται στη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ που αναλογεί και έχει εκπέσει ως φόρος εισροών των ειδών σίτισης που διατίθενται άνευ ανταλλάγματος για την εξυπηρέτηση σίτισης μαθητών σχολικών μονάδων στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων ανθρωπιστικής κρίσης.
Με άλλη διάταξη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση στις εφορίες δικαιολογητικών και σχετικών βεβαιώσεων ηλεκτροδότησης για ακίνητα με άδειες ανέγερσης που εκδόθηκαν μέχρι 31.12.1994.
Παράλληλα, ενισχύονται τα πρόστιμα προς τις επιχειρήσεις για πώληση αγαθών ή υπηρεσιών που υπερβαίνουν συνολικά σε αξία τα 500 ευρώ, χωρίς τη χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, όταν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού φορολογικού συστήματος.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται διατάξεις που ενισχύουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αφορούν ιδιαίτερα τις περιπτώσεις εκ των προτέρων συμφωνιών ενδοομιλικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά κράτη-μέλη. Με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής προβλέπεται εξάλλου ότι ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με απόφασή του μπορεί να ορίζει κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τον τρόπο, τον χρόνο και τη διαδικασία υποβολής των πληροφοριών αυτών.
Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η παραχώρηση δημόσιων κτημάτων άνευ ανταλλάγματος στους δήμους Αγράφων, Χερσονήσου, Οιχαλίας, Ιθάκης και Νέστου και στο υπουργείο Εσωτερικών για τη στέγαση υπηρεσιών τους ή πολιτικών δραστηριοτήτων τους.
Επίσης, παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος στο δήμο Σπετσών του νομού Αττικής η κυριότητα δημόσιου ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Παιδικού Σταθμού Σπετσών. Η παραχώρηση αυτή γίνεται υπό τον όρο κάλυψης και στεγαστικών αναγκών του Πολυδύναμου Ιατρείου Σπετσών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Στο δήμο Ρόδου παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα τα ακίνητα που συνθέτουν το συγκρότημα «Ροδιακή Έπαυλη» για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών και κοινωφελών σκοπών του δήμου.
Διαβάστε ακόμα στο news.gr: Γλιτώνουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για δύο ακόμα χρόνια τα αγροτεμάχια