Για να είναι αποτελεσματικό ένα τέτοιο επίδομα, θα πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση της φορολογίας, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού
Η χορήγηση ενός κρατικού επιδόματος με τη μορφή ενός άνευ όρων εγγυημένου βασικού εισοδήματος για όλους τους πολίτες που ανήκουν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό αξίζει να εξερευνηθεί ως προοπτική, όμως για να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της φτώχειας θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από επιπλέον φορολόγηση, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, αν τα σημερινά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας καταργούνταν και οι πόροι από αυτά διοχετεύονταν στην καταβολή ενός άνευ όρων σταθερού επιδόματος για όσους ανήκουν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της κάθε χώρας, το ποσό που θα λάμβανε ο κάθε πολίτης θα ήταν χαμηλότερο από αυτό που λαμβάνουν σήμερα πολλοί δικαιούχοι κοινωνικής πρόνοιας.
«Ένα βασικό εισόδημα σε κοινωνικά και πολιτικά αξιόλογα επίπεδα θα απαιτούσε επομένως πιθανότατα περαιτέρω δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, και επομένως υψηλότερα έσοδα από τη φορολογία», αναφέρει ο ΟΟΣΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σε προσομοιώσεις που πραγματοποίησε σε συγκεκριμένες χώρες, ο ΟΟΣΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν το εγγυημένο βασικό εισόδημα εφαρμοζόταν στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Φινλανδία θα προκαλούσε αύξηση της φτώχειας, ενώ αν εφαρμοζόταν στην Ιταλία (όπου το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο έχει υποσχεθεί να το εφαρμόσει αν αναλάβει την εξουσία) τα επίπεδα φτώχειας θα παρέμεναν αμετάβλητα.
Πάντως, ειδικά στη Γαλλία, και σε μικρότερο βαθμό στη Φινλανδία και τη Βρετανία, μία τέτοια μεταρρύθμιση θα ωφελούσε τα νοικοκυριά που ανήκουν στα μεσαία εισοδήματα, καθώς τα νοικοκυριά αυτά σήμερα δεν επωφελούνται από τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μία τέτοια μεταρρύθμιση, αν και συζητείται σε ορισμένες χώρες, δεν έχει υλοποιηθεί σε καμία. Στη Φινλανδία εφαρμόζεται πιλοτικά ένα παρόμοιο σχέδιο για να εξεταστεί το αν μπορεί να αποτελέσει μία βιώσιμη πολιτική, ενώ στην Ελβετία, όταν το θέμα τέθηκε σε δημοψήφισμα, οι πολίτες το απέρριψαν. Από την άλλη, στη Γαλλία ο προεδρικός υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, υποστήριξε μία τέτοια μεταρρύθμιση, προτείνοντας να χρηματοδοτηθεί από την επιβολή ενός φόρου στα ρομπότ που αντικαθιστούν εργαζομένους.