Γκίκας Χαρδούβελης: Το τραπεζικό σύστημα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών και οι καταθέσεις αυξάνονται

Γκίκας Χαρδούβελης: Το τραπεζικό σύστημα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών και οι καταθέσεις αυξάνονται

«Η νέα πολιτική του κ. Τραμπ καταφέρεται εναντίον αυτού που με κόπο εχτισαν οι ΗΠΑ τα τελευταία 70 χρόνια»

Για τις προοπτικές, τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και για τις εξελίξεις στον διεθνή ορίζοντα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο καθηγητής Γκίκας Α. Χαρδούβελης Πρόεδρος Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του Χ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Ν. Δρόσο ο κος Χαρδούβελης «η νέα πολιτική του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, πραγματικά έχει εκπλήξει τους πάντες διότι καταφέρεται εναντίον αυτού που με κόπο εχτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 70 χρόνια, την αρχιτεκτονική ενος ανοικτού πλαισίου εισαγωγών-εξαγωγών σε όλο τον κόσμο. Προφανώς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αισθάνονται ότι δεν παίρνουν από το ανοικτό εμπόριο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσα παίρνουν οι υπόλοιποι και αισθάνονται χαμένοι. Γι’ αυτό το κάνει»;. Όπως πρόσθεσε «αυτό δεν έχει λογική για τους οικονομολόγους. Για τους οικονομολόγους, το ελεύθερο εμπόριο βελτιώνει την οικονομία, την οικονομική κατάσταση όλων, αυτό είναι βασική αρχή. Η πολιτική του κ. Τραμπ πάει ενάντια σε αυτό που πρεσβεύουν όλοι οι οικονομολόγοι και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτός της ομάδας του. Προφανώς και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. Τον τελευταίο καιρό έχουμε επικεντρωθεί κυρίως στην επίπτωση στην οικονομία. Όσοι εξάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα εξάγουν λιγότερο άρα, όσο πιο ανοικτός είσαι, τόσο περισσότερο θα επηρεαστείς. Η Ευρώπη, πιστεύουμε ότι θα την επηρεάσει εφ’όσον πραγματοποιηθούν οι δασμοί και θα χάσει ένα ποσοστό ανάπτυξης το ’25 και πιθανόν άλλο τόσο το ’26. Η Ελλάδα είναι λιγότερο ανοικτή, δηλαδή μόνο 1% του ΑΕΠ μας είναι οι εξαγωγές μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και με μικρότερη επίδραση. Η Ελλάδα, όμως, θα υποστεί τις δευτερεύουσες συνέπειες από την πτώση που θα έχει η υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί έχουμε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως «είναι άλλο πράγμα που δηλώνει την πραγματική οικονομία, η οποία μπορεί να επηρεαστεί όχι μόνο από το γεγονός ότι ακριβαίνουν κάποια πράγματα. Επηρεάζεται, επίσης, αν εμείς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι πιστεύουμε ότι δεν θα ανταποδώσουν, δεν θα αυξήσουν τους δασμούς και είναι η σωστή πολιτική. Εμείς ως Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθούμε στα του οίκου μας, να φτιάξουμε μια ενιαία αγορά, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, να ακολουθήσουμε την έκθεση Ντράγκι ή την έκθεση Λέτα. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Kαι στον πληθωρισμό, ο πληθωρισμός θα ανέβει εξίσου στην Αμερική, στη χώρα που επιβάλλει τους δασμούς. Αν εμείς δεν επιβάλουμε δασμούς, δεν θα έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, πιθανόν να έχουμε και μείωση, γιατί πέφτει η ενέργεια, πέφτουν κάποια πράγματα».

Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, ο κος Χαρδούβελης τόνισε πως κατ’ αυτόν «η Εθνική έχει κάνει μια μικρή επανάσταση. Και προσπαθεί διαρκώς και θέλει να είναι η πρώτη επιλογή και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει στον ψηφιακό και λειτουργικό μας μετασχηματισμό κι έχουμε αναβαθμίσει τις υπηρεσίες μας και το προσωπικό μας σκέφτεται πλέον τον πελάτη. Δεν κάθεται πίσω από το γραφείο και κρύβεται, όπου του χτυπάς την πόρτα και του ζητάς. Έρχεται το προσωπικό της Εθνικής στον πελάτη, στον ιδιώτη. Κι αυτό φαίνεται στα αποτελέσματά μας. Στην Εταιρική Τραπεζική, δηλαδή τα Δάνεια προς τις Επιχειρησεις ως συνολικό ποσό, ενώ πριν από 5-6 χρόνια ήταν περίπου 13 δισ., τώρα έχουμε πάει στα 23 δισ., δηλαδή περιπου 10 δισ. Στη Λιανική Τραπεζικη, αυξάνουμε διαρκώς τα μερίδιά μου στην αγορά. Και οι επιδόσεις μας στο ψηφιακό κομμάτι είναι απίστευτες. Είμαστε η τράπεζα, η οποία, ο διεθνής οργανισμός  Deloitte που έχει συγκρίνει όλες τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο, μας κατατάσσει στο 10% των Τραπεζών που είναι προηγμένες ψηφιακά. Έχουμε 3 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες στο internet και στο mobile banking και το 98% των συναλλαγών γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είμαστε η πρώτη τράπεζα που ξεκίνησε να επενδύει σημαντικά ποσά στην ψηφιοποίηση. Έχουμε αντικαταστήσει το σύστημα βασικών εργασιών, το call banking, έχουμε μεταβεί στο Cloud, το AI είναι παντού. Η προσπάθεια μας είναι η ψηφιοποίηση να μας φέρει πιο κοντά στους πελάτες μας. Και δε βλέπουμε μόνο τους πελάτες μας. Είμαστε η τράπεζα που αγαπούν οι επενδυτές, όπως φαίνεται από την τιμή της  μετοχής και είμαστε η τράπεζα που για 6 συνεχή χρόνια παίρνει το 1ο Βραβείο Εταιρικής Ευθύνης, είμαστε πρώτοι. Δρούμε με βέλτιστες πρακτικές, λειτουργούμε όλοι σαν μια ομάδα».

Ο κος Χαρδούβελης τόνισε πως «η Εθνική είναι ελκυστική για τον επενδυτή.Τουςβλέπουμε συχνά. Ποτέ δεν υπερβάλλουμε και πάντα πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Είμαστε η πιο νουνεχής τράπεζα. Για να σας δώσω παραδείγματα. Όλες οι Τράπεζες πάνε καλά, αλλά μετά την κρίση, είμαστε οι πρώτοι που μειώσαμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είμαστε η τράπεζα που έκανε τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να κάνει ανακεφαλαιοποίηση. Όσον αφορά για τα επιτεύγματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ο κος Χαρδούβελης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η λέξη πίστη και τραπεζική είναι μαζί. Νομίζω το τραπεζικό σύστημα, αν το συγκρίνω με την εποχή της κρίσης, πλέον έχει την εμπιστοσύνη των πελατών, πλέον οι καταθέσεις, που κάποτε τις παίρναμε και τις βάζαμε ένα σεντούκι, τώρα αυξάνονται, συνεχώς αυξάνονται. Αυτό φαίνεται».

Για την πιστωτική επέκταση, τόνισε πως «τον τελευταίο χρόνο δώσαμε περίπου 10 δισ., οι επιχειρήσεις αποπληρώνουν τα δάνεια τους και παίρνουν καινούργια δάνεια. Είναι μεγάλη αύξηση. Στη λιανική, αυξάνονται μεν τα καινούργια δάνεια, αλλά το καθαρό ποσό, επειδή αποπληρώνονται πάρα πολλά παλιά που είχαν δωθεί πριν από μια εικοσαετία, μειώνεται λιγάκι. Εκεί κάνουμε προσπάθειες».

Αναφορικά με τα τρία σημαντικότερα επιτεύγματα του τραπεζικού τομέα, ο κος Χαρδούβελης τόνισε πως «το ένα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Και αυτό φαίνεται ότι από το γεγονός ότι αποκτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα, ένας αξιολογικός οίκος μας έχει βάλει στην επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ότι έχει βάλει τη χώρα. Το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε εύκολα τις μετοχές του, δεν πιέστηκαν οι μετοχές. Γενικά υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον και μοιράσαμε μέρισμα όλες οι τράπεζες, μετά 17 χρόνια. Είναι η εμπιστοσύνη το σημαντικό, που επανήλθε. Το δεύτερο είναι αυτό που σας είπα ότι κάνει η Εθνική, που είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Κάτι που βοηθάει παντού. Τώρα ξέρουμε ότι οι πληρωμές γίνονται και μέσω κινητού. Έτσι τα παιδιά μας μόνο με αυτό λειτουργούν.  Μόνο με αυτό. Οι κάρτες,  χρησιμοποιούνται παντού. Πέρυσι μόνο, έγιναν  δοσοληψίες με κάρτες 5,8 δισ. Μεγάλη συμβολή στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Βοηθάμε το δημόσιο σε πολλά, φτιάχνουμε πολλές εφαρμογές, είμαστε παντού μέσα. Προχθές είχαμε πάει ως τράπεζες να δούμε τον υπουργό Οικονομικών και μας είπε ότι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό περιμένουμε εσάς να πάτε μπροστά για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Αυτό είναι ένα δεύτερο».

Όπως τόνισε ο κος Χαρδούβελης, «τώρα θα έχουμε μια άριστη συνεργασία και θα βοηθήσουμε και το Δημόσιο και θα βοηθούμε και εμείς και όλη η οικονομία. Το τρίτο που θα έλεγα είναι η κοινωνική ευθύνη. Τα τελευταία 4- 5 χρόνια έχουμε δώσει 500 εκατομμύρια για κοινωνικές δράσεις. Τα τελευταία 100 εκατομμύρια, τα οποία υπογράφηκαν, τώρα είναι για να αναβαθμιστούν 640 περίπου σχολεία σε όλη την Ελλάδα.Και τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον ελπίζω να τα καταφέρουμε, όπως λέει η κυβέρνηση, τα 257 να είναι έτοιμα και να πανε και να είναι οι μαθητές σε ένα ευπρεπές περιβάλλον. Στη Θεσσαλία δώσαμε 50 εκατ. ευρώ δάνειο, στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, δώσαμε χρήματα για πυροσβεστικά οχήματα και drones. Οι τράπεζες είναι οι επιχειρήσεις που έφεραν στην Ελλάδα την έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης. Ξεκίνησε το 2015 στις τράπεζες και μετά από πέντε χρόνια το είδε ο υπουργός κι έφτιαξε μία νομοθεσία για όλες τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Λειτουργούν με σωστούς τρόπους. Τώρα, η Τράπεζα ελέγχεται σωστά, λειτουργεί για τους πελάτες της, τους εργαζόμενους, για όλους. Δηλαδή, η εταιρική διακυβέρνηση είναι κάτι που το φέραμε στη χώρα». Όπως είπε ο κος Χαρδούβελης, «οι προκλήσεις είναι πάντοτε τα δάνεια. Οικονομία και Τράπεζες είναι ένα αχώριστο ζευγάρι. Όσο η οικονομία πάει καλά, πάνε και οι τράπεζες καλά. Όσο οι τράπεζες πάνε καλά, πάει η οικονομία καλά. Τώρα έχουμε και τα δύο. Ξαφνικά ήρθε αυτή η διαταγή του Tράμπ. Θα έχει μια μείωση που είπαμε η οικονομική δραστηριότητα, αλλά νομίζω θα το αντέξει η οικονομία. Θα το αντέξουν και οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να δώσουν τα δάνεια σε αυτούς που πονάνε, στις εταιρείες που πονάνε, θα το κοιτάξουμε. Πρέπει να δώσεις δάνεια σε αυτούς που πρέπει να τα πάρουν, τα σωστά δάνεια. Γιατί μετά θα το φας καπέλο. Θα έχεις μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα έχεις πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει μια σωστή ισορροπία».