H φάση υλοποίησης του έργου θα «γεννήσει» 1.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο
Ετήσιο οικονομικό όφελος από 350 εκατ. ευρώ μέχρι και 400 εκατ. ευρώ, θα φέρνει στη Θεσσαλονίκη η ΔΕΘ μετά την ανάπλαση της, όταν στην περίοδο κατασκευής θα κυμαίνεται μεταξύ 70-80 εκατ. ευρώ ετησίως. Η δε φάση υλοποίησης του έργου θα «γεννήσει» 1.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο και στη λειτουργία της αυτές θα ξεπεράσουν τις 1.500. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ημερίδα που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ανάπλαση ΔΕΘ: Από το 1ο Αρχιτεκτονικό Βραβείο στο Σήμερα».
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την ημερίδα, που διεξήχθη χθες, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης τόνισε ότι ενώ οι περισσότερες εκδηλώσεις του φορέα ξεκινούν με το αίτημα να ξεκινήσει ο διάλογος για την υλοποίηση ενός πρότζεκτ, «σε αυτή τη συγκεκριμένη κλείνει ο διάλογος, ας ξεκινήσει επιτέλους το έργο».
Χαρακτηρίζοντας το πρότζεκτ σημαντικό, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ τόνισε: «η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν, είναι και θα παραμείνει στην καρδιά της πόλης, γιατί ανήκει στην καρδιά της πόλης, γιατί ανήκει στη Θεσσαλονίκη. Και η ανάπλασή της είναι ένα σημαντικό έργο, το οποίο το θέλαμε και το θέλουμε».
Πλέον υπάρχει σημαντική ομοφωνία για την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης της ΔΕΘ, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, επισημαίνοντας ότι «μια μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας θέλει επιτέλους την ανάπλαση της ΔΕΘ, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει έναν εκθεσιακό φορέα αντάξιο του ονόματός της. Παράλληλα, όμως, και για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ένα πάρκο που το έχει ανάγκη η πόλη μας και τη συντήρηση του οποίου θα φροντίσει η ΔΕΘ».
Επαναλαμβάνοντας, μάλιστα, τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην υλοποίηση του project, ο κ. Μπίλλιας ανέλαβε και τη δέσμευση ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει το κόστος χρηματοδότησης των έργων ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου. «Η δέσμευση αυτή είναι ισχυρή. Περιμένουμε, λοιπόν, να μας παρουσιαστούν το σχέδιο, οι μελέτες και ο προϋπολογισμός και μέσα από το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσουμε την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου» τόνισε.
Όσα είπαν οι άνθρωποι της ΔΕΘ-Ηelexpo για οικονομικό όφελος και νέες θέσεις εργασίας
Τις στρατηγικές κατευθύνσεις αναφορικά με το πρότζεκτ ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης παρουσίασε, εκ νέου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. Τάσος Τζήκας. Τόνισε ότι το έργο αντιμετωπίστηκε με επιστημονική επάρκεια και σε απόλυτη προτεραιότητα, πέραν του αρχιτεκτονικού και του οικονομικού σκέλους, τέθηκε ο περιβαλλοντικός παράγοντας με τη δημιουργία ενός πάρκου, που τελικά θα αυξηθεί σε πάνω από 110 στρέμματα (μαζί με το πάρκο της Αγίας Φωτεινής), αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Δημιουργούμε ένα νέο εκθεσιακό κέντρο, που το χρειάζεται η πόλη, για να είναι ανταγωνιστική η έκθεση» ανέφερε ο κ. Τζήκας και εξήρε τη σημασία να μην διαρραγεί η ιστορική σχέση του κέντρου της πόλης με τη ΔΕΘ. Υπογράμμισε, δε, ότι με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση «βελτιώνεται απίστευτα η ελκυστικότητα της πόλης και όσον αφορά την καθημερινή της ζωή και όσον αφορά την οικονομία της και την απασχόληση».
Στις επιμέρους περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιδράσεις του έργου αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. Κυριάκος Ποζρικίδης, επισημαίνοντας σε ό,τι αφορά τον περιβαλλοντικό τομέα, ότι επιτυγχάνονται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 70% και μείωση στην κατανάλωση νερού έως και 50%.
Στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Ποζρικίδης, μίλησε για ετήσια οικονομική δραστηριότητα 70 - 80 εκατ. ευρώ κατά τη φάση κατασκευής του έργου και 350 - 400 εκατ. ευρώ κατά τη φάση λειτουργίας του, ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας είπε ότι στη φάση υλοποίησης θα προκύψουν 1.000 νέες ετησίως και στη φάση λειτουργίας περισσότερες από 1.500. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο υπόγειο πάρκινγκ που θα διαμορφωθεί, δίνοντας ανάσα στο κυκλοφοριακό.
Την πρόταση που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό αλλά και το αναθεωρημένο σχέδιο ανάπλασης, όπως διαμορφώθηκε έπειτα από την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν οι μελετητές του έργου Juan Lucas Young, Neil Porter και Andrew Kiel.
Στο αναθεωρημένο σχέδιο -μεταξύ άλλων- προβλέπονται μείωση της κάλυψης των κτιρίων κατά έξι στρέμματα, δημιουργία ενιαίου πάρκου 90-100 στρεμμάτων στον υφιστάμενο χώρο της ΔΕΘ και επέκτασή του σε συνολικά 110 στρέμματα συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αγίας Φωτεινής και φύτευση έως 4.000 δέντρων στο πάρκο από τα 188 δέντρα που υπάρχουν σήμερα στον χώρο της ΔΕΘ. Παράλληλα, προβλέπεται η απουσία περίφραξης, ώστε να εξασφαλίζεται ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες, η δημιουργία υπόγειου πάρκιγνκ 1.500 - 2.000 θέσεων κ.ά.
Στην χθεσινή εκδήλωση, απηύθυνε διαδικτυακό χαιρετισμό ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μιλώντας για χαμένες ευκαιρίες στο πεδίο των έργων υποδομής κατά το παρελθόν.