«Η κατάσταση μοιάζει να είναι σε αδιέξοδο για την ώρα»
Βουτιά κατέγραφαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι σαρωτικοί ‘αμοιβαίοι’ δασμοί των ΗΠΑ, εντείνοντας τους φόβους για την οικονομική ζημιά που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 2,4% στις 10:49 ώρα Ελλάδας. Ο γερμανικός δείκτης αναφοράς που επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο εμπόριο σημείωσε βουτιά 1,7%.
Ο δείκτης STOXX 600 είναι αυτή τη στιγμή σε επίπεδα κατά 15,5% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του. Γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι υποχώρησε 2,72%, η Φρανκφούρτη 2,74%, το Λονδίνο 2,41%, το Μιλάνο 2,65%.
«Η απότομη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ήταν ένα βάναυσο ξύπνημα» για τις ευρωπαϊκές αγορές, ανέφερε στην ημερήσια ανάλυσή της η EnergyScan της Engie.
Οι αμοιβαίοι δασμοί του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων δασμών 20% σε κάποια προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα.
Οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν 1,4% καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα.
Οι μετοχές των κολοσσών της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας Roche, Novartis και Novo Nordisk σημείωσαν βουτιά 5,5%-5,9% αφού ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τα σχέδια του για «σημαντικούς» δασμούς σε όλα τα φαρμακευτικές εισαγωγές.
Οι μετοχές ενέργειας σημείωσαν βουτιά 3,3% καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης κατακρημνίστηκαν με απώλειες 4,3% καθώς στην Κίνα, που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές μετάλλων στον κόσμο, επιβλήθηκαν μνημειώδεις δασμοί 100% και πλέον. Η Κίνα δεσμεύθηκε να ανταπαντήσει σε αυτό που θεωρεί ότι είναι εκβιασμός.
«Η κατάσταση μοιάζει να είναι σε αδιέξοδο για την ώρα και οι διαπραγματεύσεις φαίνονται ιδιαίτερα απίθανες βραχυπρόθεσμα», σύμφωνα με την ανάλυση της EnergyScan.
Οι εταιρίες ειδών πολυτελείας, που κυριαρχούν στον γαλλικό δείκτη CAC40 και έχουν μεγάλη έκθεση στην κινεζική αγορά, σημείωσαν νωρίτερα μεγάλες απώλειες. Η μετοχή της LVMH, που είναι παγκόσμιος ηγέτης του κλάδου, υποχώρησε νωρίτερα 2,73% και της Kering 2,70%.