Ποιες χώρες προσελκύουν ταλέντα επενδύοντας στη βιωσιμότητα;

Ποιες χώρες προσελκύουν ταλέντα επενδύοντας στη βιωσιμότητα;

Οι κορυφαίοι προορισμοί για πράσινες θέσεις εργασίας

Η πράσινη μετάβαση δεν αποτελεί απλώς στρατηγικό στόχο, αλλά μια αναγκαία συνθήκη για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Καθώς κυβερνήσεις και επιχειρήσεις επενδύουν όλο και περισσότερο στη βιωσιμότητα, νέες ευκαιρίες απασχόλησης αναδύονται, αναδιαμορφώνοντας το τοπίο της εργασίας.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η πράσινη μετάβαση θα δημιουργήσει 25 εκατομμύρια νέες θέσεις παγκοσμίως. Ωστόσο, έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προειδοποιεί ότι τα εθνικά εργατικά δυναμικά δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν δημογραφικές προκλήσεις λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσει τα πράσινα επαγγέλματα στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα και πιο ανθεκτικά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στην έκθεσή του για το Μέλλον των Επαγγελμάτων 2025, αναδεικνύει την πράσινη μετάβαση ως έναν από τους βασικούς μοχλούς μετασχηματισμού της αγοράς εργασίας, ενώ σημειώνει ότι, για το 47% των εργοδοτών, οι προσπάθειες για μείωση των εκπομπών άνθρακα θα αποτελέσουν κεντρικό παράγοντα του οργανωτικού μετασχηματισμού των επιχειρήσεών τους.

Την ίδια στιγμή, η βιωσιμότητα επηρεάζει και τις επαγγελματικές επιλογές των εργαζομένων. Έρευνα της Deloitte δείχνει ότι 4 στους 10 Gen Zs και Millennials έχουν ήδη αλλάξει ή σκοπεύουν να αλλάξουν δουλειά ή κλάδο λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή.

Αυτή η μεταστροφή στις προτεραιότητες της αγοράς εργασίας δεν επηρεάζει μόνο τη ζήτηση και την προσφορά εργασίας, αλλά και τις τάσεις της εργασιακής μετανάστευσης, με τις χώρες που πρωτοστατούν στη βιωσιμότητα να γίνονται όλο και πιο θελκτικές για ταλέντα που αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες εργασίας και ένα πιο πράσινο μέλλον.

Οι κορυφαίοι προορισμοί για πράσινες θέσεις εργασίας

Όταν ακούμε «πράσινες θέσεις εργασίας», το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και πράγματι, αυτές αποτελούν βασικό πυλώνα της πράσινης οικονομίας.

Ωστόσο, οι θέσεις εργασίας που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα δεν περιορίζονται εκεί. Περιλαμβάνουν επαγγέλματα με άμεσο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπως ο μηχανικός περιβάλλοντος ή ο τεχνικός εγκατάστασης αντιρρυπαντικών συστημάτων, αλλά και ρόλους σε κλάδους που ενσωματώνουν πτυχές βιωσιμότητας, από τη γεωργία και την οικονομία έως τη βιώσιμη διαχείριση επιχειρήσεων και τις στρατηγικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Σύμφωνα με στοιχεία της CSR Jobs που ειδικεύεται στην πράσινη αγορά εργασίας, οι χώρες με τις περισσότερες ευκαιρίες για μια καριέρα που εστιάζει στη βιωσιμότητα είναι:

Γερμανία: Στην πρώτη γραμμή του πράσινου κινήματος, με ισχυρό κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μεγάλες εταιρείες και startups στη Γερμανία αναζητούν επαγγελματίες στους τομείς της διαχείρισης ενέργειας, της περιβαλλοντικής πολιτικής και της συμβουλευτικής για θέματα βιωσιμότητας.

 

Σουηδία: Η σκανδιναβική χώρα καινοτομεί στις πράσινες τεχνολογίες. Στους βασικούς τομείς που βρίθουν ευκαιριών περιλαμβάνονται οι βιώσιμες μεταφορές, η πράσινη αρχιτεκτονική και οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Ολλανδία: Διαπρέπει στη διαχείριση των υδάτινων συστημάτων και στη δημιουργία βιώσιμων αστικών χώρων. Αντίστοιχα, οι ρόλοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση αφορούν τα έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, την οικολογική δόμηση και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

 

Καναδάς: Ως χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους, δίνει έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω πολιτικών που ενισχύουν τις τοπικές κοινότητες. Εδώ οι επαγγελματικές ευκαιρίες σχετίζονται με τη διατήρηση της άγριας ζωής, την προάσπιση του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των ανανεώσιμων πόρων.

 

Αυστραλία: H εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας αγγίζει διάφορους κλάδους, από τη γεωργία έως τις κατασκευές. Αυξανόμενη ζήτηση υπάρχει για επαγγελματίες στους τομείς της κλιματικής επιστήμης, του περιβαλλοντικού δικαίου και της βιώσιμης καλλιέργειας.

 

Σχεδόν όλες αυτές οι χώρες είναι ήδη ψηλά στις προτιμήσεις του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησαν οι ειδικοί καριέρας του Jobseeker, ο Καναδάς είναι ο κορυφαίος προορισμός μετεγκατάστασης για εργασία παγκοσμίως, με την Αυστραλία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Γερμανία και Ολλανδία εμφανίζονται επίσης μεταξύ των δημοφιλών χωρών.

 

Πρόκειται, φυσικά, για χώρες με υψηλό ΑΕΠ και ισχυρή αγορά εργασίας, που δύνανται να προσφέρουν όχι μόνο περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες, αλλά και την καλύτερη ποιότητα ζωής που αναζητούν όσοι αποφασίζουν να αφήσουν την πατρίδα τους. Το γεγονός όμως ότι επενδύουν στρατηγικά στη βιωσιμότητα, τους δίνει ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση εργαζομένων.

 

Με την πράσινη μετάβαση να αποτελεί οικονομική και πολιτική προτεραιότητα, οι χώρες που επενδύουν έγκαιρα και αποτελεσματικά σε βιώσιμες πρακτικές κατοχυρώνουν τη θέση τους ως ελκυστικοί προορισμοί τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ταλέντα που αναζητούν επαγγελματική εξέλιξη σε ένα σταθερό και καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον.

 

Πώς τοποθετείται η Ελλάδα σε αυτόν τον παγκόσμιο χάρτη βιωσιμότητας;

Προκλήσεις και ευκαιρίες στην πράσινη απασχόληση

Η Ελλάδα, παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε την προηγούμενη δεκαετία, έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της βιωσιμότητας. Το 2024, κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα στην Ευρώπη. Η δε πρόβλεψη για τις πράσινες επενδύσεις στη χώρα μας έως το 2030 είναι για περίπου 192 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας το ύψος ενός ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσόπουλο, CEO της Deloitte Ελλάδoς, το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας. Τόσο όμως ο ίδιος όσο και άλλοι φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαρθρωτικά ζητήματα, που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση του αναπτυξιακού της δυναμικού.

Όσον αφορά την πράσινη απασχόληση, η μεγαλύτερη πρόκληση φαίνεται να είναι η επανακατάρτιση και αναβάθμιση των εργαζομένων, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα των δεξιοτήτων και να διασφαλιστεί η προσαρμογή τους στην πράσινη οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με έκθεση του ManpowerGroup, σχεδόν 8 στις 10 εταιρείες αναπτύσσουν στρατηγικές ESG, αλλά το 94% των εταιρειών αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν τα ταλέντα που χρειάζονται για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και μελέτη του ΣΕΒ, που αναφέρει ότι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα αναμένεται να επιφέρει αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά 0,7% – το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην ΕΕ. Ωστόσο, τονίζει ότι για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές που θα καλύψουν το έλλειμμα δεξιοτήτων και θα ενισχύσουν την πράσινη εκπαίδευση και κατάρτιση του εργατικού δυναμικού.

Η πράσινη απασχόληση μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης της Ελλάδας. Το ερώτημα είναι αν η χώρα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία ή θα μείνει πίσω στον διεθνή ανταγωνισμό.