Καραγκούνης: 815.000 ώρες υπερωρίας έχουν δηλωθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας

Καραγκούνης: 815.000 ώρες υπερωρίας έχουν δηλωθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας

Έρχεται ενιαίο πληροφοριακό σύστημα ασφαλισμένου

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση με τον υφυπουργό Εργασίας, Κώστα Καραγκούνη, να δηλώνει ότι, «μέχρι στιγμής 815.000 ώρες υπερωρίας έχουν δηλωθεί μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογή», αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι, «έρχεται ενιαίο πληροφοριακό σύστημα ασφαλισμένου».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός δήλωσε ότι με την επέκταση του μέτρου «πλέον πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι θα καλύπτονται».

Ενισχύονται οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

Όπως τόνισε για τη σωστή εφαρμογή του μέτρου, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ενισχύει τους ελέγχους και τα πρόστιμα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις.

«Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι έλεγχοι και τα πρόστιμα, ενώ παράλληλα παρέχεται ευελιξία εκεί όπου υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες», σημείωσε ο Κώτας Καραγκούνης.

Παράλληλα, ανέφερε πως το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και τα επιμελητήρια, ενώ πραγματοποιούνται και ενημερωτικά webinars για την καλύτερη κατανόηση του μέτρου.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία η σύννομη εργασία, διότι με τα στοιχεία που έχουμε, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες ανέρχονται μόνο στο 1,5%», είπε σημειώνοντας παράλληλα ότι όλες αυτές οι ενέργειες «κατατείνουν στην προσπάθεια να ενισχύσουμε την πλήρη απασχόληση».

 

Όπως ανέφερε ο ίδιος «τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους είναι δηλωμένοι ως πλήρους απασχόλησης». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το μέτρο αυτό αποτελεί ένα κίνητρο για τους εργοδότες γιατί «όσο μειώνεις το μισθολογικό κόστος, όσο κάνεις όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, δίνεις το κίνητρο να μετατρέψουν τις συμβάσεις από μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης».

Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές

Ο Κώστας Καραγκούνης μιλώντας για το τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές τόνισε ότι, «τα επιπλέον χρήματα που παίρνει ο εργαζόμενος λόγω της υπερεργασίας να μην υπολογίζονται στην καταβολή των εισφορών». Και όπως είπε έτσι μένουν περισσότερα χρήματα και για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη.

Ο υφυπουργός Εργασίας μιλώντας για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επισήμανε ότι, «προστατεύει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις υγιείς επιχειρήσεις, αποτρέποντας φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού από εταιρείες που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία».

«Προχωρά η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού»

Αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι «προχωρά η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού», γεγονός που σε συνδυασμό με το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα ασφαλισμένου θα δίνει τη δυνατότητα για πιο γρήγορη έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

«Θα είναι μια πραγματική επανάσταση όταν ολοκληρωθούν τα δύο αυτά συστήματα» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εργασίας δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στον διοικητή του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρο Βαρβέρη.

Παράλληλα ο υφυπουργός μίλησε και για το πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους ηλικίας 55 έως 74 ετών που επεκτείνεται προσφέροντας επιδοτούμενη εργασία σε 6.000 ανθρώπους σε φορείς του δημοσίου τομέα (ΟΤΑ Α’, Β’ βαθμού, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ΝΠΔΔ). Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ, θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ και η διάρκεια επιχορήγησης θα είναι ενός έτους με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη ένα έτος.