Καρύδας για GREGY: Στόχος μας είναι έως το 2030 να έχει ξεκινήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Καρύδας για GREGY: Στόχος μας είναι έως το 2030 να έχει ξεκινήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Bloomberg: Πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη μετατρέπεται η Ελλάδα

Επιταχύνει ο Όμιλος Κοπελούζου την ανάπτυξη του στρατηγικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου («GREGY- Elica Interconnector»), αναμενόμενου προϋπολογισμού 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της επιχειρηματικής μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας του Ομίλου, Γιάννης Καρύδας, στόχος είναι να έχει ληφθεί εντός του επομένου έτους η τελική επενδυτική απόφαση εκ μέρους της εταιρείας και η λειτουργία του έργου να πραγματοποιηθεί το 2030, μετατρέποντας έτσι τη χώρα μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Η υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 1.000 χιλιομέτρων (620 μιλίων), έχει προσελκύσει αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά την πιθανή χρηματοδότηση του εγχειρήματος, που σημειωτέων, εντάσσεται στον κατάλογο των ενεργειακών έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που το καθιστά επιλέξιμο για επιχορήγηση έως και 50% του κατασκευαστικού κόστους. Να σημειωθεί μάλιστα ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ανέφερε πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσει και αυτός στο GREGY.

Ένας στρατηγικής σημασίας ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

Η Ελλάδα αυξάνει συνεχώς τις επενδύσεις σε υποδομές που έχουν ως στόχο να καταστεί η χώρα πύλη εισαγωγής και διοχέτευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς η γηραιά ήπειρο επιδιώκει όχι μόνο την ανεξαρτησία της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Το GREGY αποτελεί σημαντικό κρίκο αυτής της στρατηγικής καθώς θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια, από ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 9,5 GW, που ο Όμιλος Κοπελούζου θα αναπτύξει στην Αίγυπτο με επενδύσεις ύψους έως και 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Infinity Power, μια κοινοπραξία της αιγυπτιακής Infinity και της Masdar από το Άμπου Ντάμπι, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Γιάννης Καρύδας.

Κατανομή ενέργειας και οφέλη

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, συνδέοντας απευθείας την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς ενδιάμεσα σημεία προσαιγιάλωσης. Η ενέργεια που θα παραχθεί θα διανεμηθεί ως εξής:

  • Το ένα τρίτο θα καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας.
  • Το ένα τρίτο θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία, την Ιταλία και εν συνεχεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Το ένα τρίτο θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμων, όπως το υδρογόνο και η πράσινη μεθανόλη, κρίσιμα για τη ναυτιλία.

Το GREGY έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα της περιοχής. Με ισχυρή διεθνή συνεργασία και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών, το GREGY δεν αποτελεί μόνο ένα έργο υποδομής, αλλά μια καθοριστική πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη σημασία της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.