Πώς μπορώ να νοικιάσω το σπίτι μου στο Airbnb;

Πώς μπορώ να νοικιάσω το σπίτι μου στο Airbnb;

Σου έχουν μπει... ιδέες να νοικιάσεις το σπίτι του σε Airbnb; Η συγκεκριμένη σκέψη τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε trend. Όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να νοικιάσει το ακίνητο του μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας, με στόχο το έξτρα εισόδημα.

Βέβαια, πριν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε μια τόσο μεγάλη κίνηση, είναι σημαντικό να καταλάβεις πώς λειτουργεί το όλο σύστημα. Γενικότερα είναι σημαντικό πάντα να έχεις εξετάσει αρχικά όλες τις πτυχές. Το κάνεις πριν αποφασίσεις να βάλεις τα λεφτά σου και να ποντάρεις σε ένα online casino και δεν θα το κάνεις όταν αποφασίζεις να νοικιάσεις το σπίτι σου;

Για να μπορέσεις να κάνεις Airbnb το σπίτι σου θα πρέπει να εξετάσεις όλες τις πτυχές. Από το νομικό κομμάτι, μέχρι την καθημερινή διαχείριση. Παρακάτω, θα προσπαθούμε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα.

Μπορώ να κάνω Airbnb το σπίτι που νοικιάζω;

Αρχικά θα απαντήσουμε σε ένα ερώτημα που η αλήθεια είναι πως απασχολεί αρκετά μεγάλη μερίδα του κόσμου. Μπορείς να κάνεις Airbnb το σπίτι το οποίο νοικιάζεις ο ίδιος; Η γρήγορη απάντηση είναι πως δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει κάτι τέτοιο. Όμως θα πρέπει να διαβάσεις πολύ προσεκτικά το συμβόλαιο σου με τον ιδιοκτήτη πριν αποφασίσεις να κάνεις το οτιδήποτε.

Τα περισσότερα συμβόλαια περιλαμβάνουν ρήτρες που απαγορεύουν την επινοικίαση, δηλαδή το να ενοικιάσεις το σπίτι σε τρίτους χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Αν το συμβόλαιό σου περιέχει τέτοια ρήτρα, τότε η μετατροπή του σπιτιού σε Airbnb μπορεί να σε βάλει σε σοβαρούς μπελάδες, συμπεριλαμβανομένης της έξωσης ή ακόμα και της νομικής αντιπαράθεσης με τον ιδιοκτήτη.

Τι να κάνω αν θέλω να βάλω το σπίτι μου στο Airbnb;

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη λύση είναι να έρθεις σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη. Εξάλλου, εφόσον του εξηγήσεις τις προθέσεις σου και προτείνοντας μια διανομή των κερδών μπορεί να τον πείσει να το επιτρέψει. Αυτό που όμως είναι δεδομένα πολύ σημαντικό, είναι σημαντικό να έχεις τη συγκατάθεσή του για να μην προκύψουν προβλήματα στο μέλλον.

Πόσες μέρες μπορώ να νοικιάσω το σπίτι μου στο Airbnb;

Από εκεί και πέρα, είτε μιλάμε για επινοικίαση, είτε για ιδιόκτητο ακίνητο, μια σημαντική παράμετρος έχει να κάνει με το διάστημα το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σπίτι στο Airbnb. Κι αυτό γιατί, στην Ελλάδα -όπως και σε αρκετές ακόμα χώρες της Ευρώπης- υπάρχουν χρονική περιορισμοί όσον αφορά τον χρόνο που μπορείς να νοικιάζεις την ιδιοκτησία σου μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στη χώρα μας για τη βραχυχρόνια μίσθωση, μπορείς να νοικιάσεις το σπίτι σου για έως 90 ημέρες τον χρόνο σε μη τουριστικές περιοχές. Σε τουριστικές περιοχές, το όριο αυτό μπορεί να φτάσει και τις 60 ημέρες, ανάλογα με τον τύπο και την περιοχή του ακινήτου.

Απαραίτητος εξοπλισμός για Airbnb

Μια ακόμα παράμετρος από την οποία δεν μπορείς να παρεκκλίνεις, έχει να κάνει με τον εξοπλισμό που θα πρέπει να παρέχεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα με τα οποία θα πρέπει να εξοπλίσεις το χώρο, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επισκεπτών. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει:

  • Άνετα κρεβάτια και ποιοτικά στρώματα
  • Καθαρά σεντόνια, μαξιλάρια και πετσέτες
  • Πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (σκεύη, μαχαιροπίρουνα, κούπες κλπ.)
  • Καθαρό μπάνιο με όλα τα απαραίτητα προϊόντα υγιεινής
  • Wi-Fi, τηλεόραση και άλλες ανέσεις τεχνολογίας
  • Ασφαλιστικά μέτρα όπως πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού

Νομοθεσία Airbnb για πολυκατοικίες

Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο οφείλεις να δώσεις πολύ μεγάλη σημασία, έχει να κάνει με τις κανονιστικές διατάξεις της πολυκατοικίας. Αν φυσικά το ακίνητο που επιθυμείς να μισθώσεις βρίσκεται σε πολυκατοικία. Γιατί; Επειδή το καταστατικό σε πολλές πολυκατοικίες απαγορεύει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ή υπάρχουν όροι που πρέπει να τηρούνται για να μην δημιουργούνται προβλήματα με τους υπόλοιπους ενοίκους.

Είναι σημαντικό να έχει ενημερωθεί για τους συγκεκριμένους κανονισμούς πριν ξεκινήσεις. Ιδανικά να έχεις πάρει τη συγκατάθεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων κιόλας.

Τι ποσοστό παίρνει το Airbnb;

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να γνωρίζεις, είναι πως η πλατφόρμα του Airbnb παίρνει ένα ποσοστό από κάθε κράτηση που πραγματοποιείται μέσω αυτής. Συνήθως, αυτό το ποσοστό είναι γύρω στο 3% για τον ιδιοκτήτη, αλλά υπάρχουν και επιπλέον χρεώσεις για τον επισκέπτη, οι οποίες μπορεί να φτάσουν το 14%. Αυτά τα ποσοστά καλύπτουν τα έξοδα υπηρεσιών και της ασφάλειας που προσφέρει η πλατφόρμα.

Αξίζει να κάνω Airbnb;

Ακόμα κι αν έχεις βρει τη λύση για όλα τα παραπάνω, αυτό που θα πρέπει να αξιολογήσεις πριν προχωρήσεις, είναι αν εν τέλει αξίζει να κάνεις Airbnb. Ο κύριος λόγος που ο κόσμος επιλέγει να κάνει μια τέτοια κίνηση έχει να κάνει με το οικονομικό κέρδος, όμως από την άλλη υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να υπολογίζεις. Τέτοιοι για παράδειγμα είναι η τοποθεσία του ακινήτου, η ζήτηση της περιοχής και το πόσο άνετα αισθάνεσαι με τη διαδικασία.

Προφανώς, αν το σπίτι σου βρίσκεται σε μια δημοφιλή τουριστική περιοχή, οι ευκαιρίες να κερδίσεις χρήματα μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Ωστόσο, πρέπει να λάβεις υπόψη και τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν τη διαχείριση ενός Airbnb. Όπως η καθαριότητα, η επικοινωνία με τους επισκέπτες και η συντήρηση του χώρου.

Επίσης, θα πρέπει να σκεφτείς και το οικονομικό κομμάτι. Μπορεί να αποκομίσεις κέρδη, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να προσέξεις και τα φορολογικά που αφορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η Εφορία παρακολουθεί στενά τις πλατφόρμες αυτές.

Εν κατακλείδι, το Airbnb μπορεί να είναι μια καλή πηγή εσόδων. Αλλά είναι σημαντικό να προσεγγίσεις τη διαδικασία με υπευθυνότητα και προσοχή στις λεπτομέρειες.