Διπλή νίκη της ΕΕ έναντι της Apple και της Google σε δύο δικαστικές υποθέσεις

Διπλή νίκη της ΕΕ έναντι της Apple και της Google σε δύο δικαστικές υποθέσεις

Οι δύο εταιρείες καλούνται να καταβάλλουν πρόστιμα «μαμούθ»

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη δικαίωσε οριστικά σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι των γιγάντιων αμερικανικών εταιρειών Apple και Google σε δύο δικαστικές υποθέσεις μεγάλης διάρκειας και με μείζονα χρηματοοικονομικά διακυβεύματα.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ, CJEU, CJUE), το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάνθηκε ότι η Apple θα πρέπει να επιστρέψει 13 δισεκ. ευρώ στην Ιρλανδία επειδή επωφελήθηκε από αδικαιολόγητα φορολογικά πλεονεκτήματα, τα οποία συνιστούν παράνομη κρατική επιδότηση.

«Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη βοήθεια, την οποία η χώρα καλείται να ανακτήσει», δήλωσε την Τρίτη το δικαστήριο, τονίζοντας ότι η απόφαση ήταν η «τελική κρίση επί του θέματος».

Η υπόθεση της Apple ήταν μέρος μιας σειράς ερευνών που στόχευαν στο πώς χώρες όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο προσέφεραν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για να κρατήσουν στο έδαφός τους τα ευρωπαϊκά τους γραφεία.

Η σημερινή απόφαση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο δύο από τις μονάδες του τεχνολογικού γίγαντα φορολογήθηκαν στην Ιρλανδία για τον χειρισμό αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας για τις πωλήσεις της εταιρείας εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Το 2020 δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Επιτροπή είχε άδικο, όταν υποστήριζε ότι στις εν λόγω μονάδες είχε δοθεί «επιλεκτικό πλεονέκτημα», ουσιαστικά ένα φορολογικό πλεονέκτημα που δεν προσφέρθηκε σε άλλους και συνεπώς αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

 

Σε χωριστή απόφασή του, το εν λόγω Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε πρόστιμο 2,4 δισεκ. ευρώ σε βάρος της Google για πρακτικές που αντιβαίνουν στον ανταγωνισμό.

Οι δύο εταιρείες εξέφρασαν αμέσως την «απογοήτευσή» τους με χωριστές ανακοινώσεις.

Η επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει, μέσω νομοθετικών προτάσεων και της επιβολής του νόμου, τη δουλειά της εναντίον του φορολογικού ανταγωνισμού και του επιθετικού σχεδιασμού της φορολογίας από χώρες της ΕΕ και από πολυεθνικές.

«Οι έρευνές μας συνέβαλαν αποφασιστικά σε μια αλλαγή νοοτροπίας, μια αλλαγή στάσης μεταξύ των κρατών μελών. Βοήθησαν να πραγματοποιηθεί και να επιταχυνθεί κανονιστική και νομοθετική μεταρρύθμιση", δήλωσε ο Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.