Τσακλόγλου: Δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία – Παράνομο και ασύμφορο για τους εργοδότες να καθιερώσουν την έκτακτη βάρδια μόνιμα

Τσακλόγλου: Δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία – Παράνομο και ασύμφορο για τους εργοδότες να καθιερώσουν την έκτακτη βάρδια μόνιμα

Τι είπε για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα. Το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, εξαιρώντας την εστίαση και τον τουρισμό, αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί επί μονίμου βάσεως», διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του Real FM 97.8.

Όπως είπε, κατά την έκτακτη βάρδια, ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου, ενώ, αν η βάρδια αυτή συμπίπτει με Κυριακή ή ημέρα αργίας, η προσαύξηση φτάνει το 115%, γεγονός που αποδεικνύει ότι, πέρα από παράνομο στην πράξη είναι και ασύμφορο για τους εργοδότες να καθιερώσουν το μέτρο σε μόνιμη βάση.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι κάθε τρία χρόνια εκδίδεται το Aging Report, μια αναφορά, στην οποία όλες οι Εθνικές Αρχές, ακολουθώντας κοινή μεθοδολογία, υποβάλλουν ένα σχέδιο που αφορά – μεταξύ άλλων – και στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και το οποίο εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, «αν δεν αλλάξουμε τους υφιστάμενους κανόνες, το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο».

Σε ερώτηση σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής:

«Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο με απρόσμενη επιτυχία, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, περισσότεροι από 180.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει ότι εργάζονται, ενισχύοντας τόσο το τωρινό εισόδημα όσο και το μελλοντικό, καθώς οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα προσαυξήσουν τη σύνταξή τους μελλοντικά, δίνοντας μεγάλη “ανάσα” στην αγορά εργασίας, όπου παρατηρούνται σημαντικές στενότητες, αλλά και στα δημόσια οικονομικά».

Μάλιστα, ο υφυπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι, επί ΣΥΡΙΖΑ, η παρακράτηση της σύνταξης ενός εργαζόμενου συνταξιούχου έφτανε το 60%, μειώθηκε στο 30% και, σήμερα, εφαρμόζεται μόνο ένας ανταποδοτικός πόρος 10% επί του μισθού, αφήνοντας τη σύνταξη ακέραιη.

Τέλος, για το επίδομα μητρότητας, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε τα ακόλουθα: «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που εξελέγη έχει δώσει μεγάλη έμφαση στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής και την ασφάλεια των γυναικών που θέλουν να τεκνοποιήσουν, αλλά φοβούνται για τη θέση τους στην αγορά εργασίας και τα οικονομικά του νοικοκυριού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2022, η κυβέρνηση επέκτεινε την άδεια μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες και, από το 2023, καθιερώθηκε για πρώτη φορά και για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η άδεια μητρότητας επεκτάθηκε πλέον και σε εργαζόμενες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».