Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει τον Αύγουστο η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει τον Αύγουστο η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής

Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκε εκρηκτική ανατίμηση της τάξης του 194%

Προπομπός για σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Αύγουστο, είναι η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ρεκόρ ανόδου σημειώθηκε στην χονδρεμπορική τιμή την Παρασκευή 12 Ιουλίου, η οποία διαμορφώθηκε στα 190,13 ευρώ/ MWh, ενώ την Κυριακή 7 Ιουλίου ήταν στα 64,67 ευρώ / MWh, καταγράφοντας αύξηση 194%. «Ένας από τους λόγους για τους οποίους και στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πάρα πολύ η χονδρική τιμή του ρεύματος, είναι το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει κατεστραμμένες υποδομές ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να την τροφοδοτεί η Ουγγαρία και αυτόματα, λόγω των εισαγωγών – εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, να επηρεάζεται η τιμή της χονδρικής στα χρηματιστήρια ενέργειας των χωρών των Βαλκανίων», είπε μιλώντας στο Mega ο δικηγόρος και ειδικός σε θέματα ενέργειας, Ορέστης Ομράν.

Υπό τις συνθήκες αυτές, αναμενόμενη θεωρείται μία νέα αύξηση των τιμολογίων για τον μήνα Αύγουστο.

Ενδεικτικά το πράσινο τιμολόγιο θα διαμορφωθεί:

Ιούλιος: 13,55 – 20,52 λεπτά/ kWh

Αύγουστος: 16,26 – 24,62 λεπτά/ kWh

«Ένα διεθνές σημαντικό πολιτικό γεγονός, ένας πόλεμος, μια ένοπλη σύγκρουση, επηρεάζει και τις συνθήκες διαβίωσης και την ακρίβεια στα γειτονικά κράτη. Εμείς εξάγουμε παραπάνω από ό,τι εισάγουμε» συμπληρώνει ο κ. Ομράν, τονίζοντας ότι «το στοίχημα εδώ πέρα είναι κατά πόσο οι πάροχοι θα απορροφήσουν την αύξηση της χονδρικής».

Παράδειγμα:

Νοικοκυριό με κατανάλωση 500 kWh/μήνα, τον Ιούλιο πλήρωνε 67,75 ευρώ (με 13,55 λεπτά),ενώ τον Αύγουστο θα πληρώσει 81,30 ευρώ (με 16,26 λεπτά), αύξηση δηλαδή 13,55 ευρώ.