Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε εκπνέει η προθεσμία – Με ρυθμούς «χελώνας» η υποβολή τους

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε εκπνέει η προθεσμία – Με ρυθμούς «χελώνας» η υποβολή τους

Τι ισχύει για τα αναδρομικά

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, 40 ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία. Μέχρι σήμερα μόλις ένας στους τρεις έχει υποβάλει δήλωση, με τις μισές δηλώσεις να είναι μηδενικές. Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το έτος χρήσης 2023, λήγει στις 26 Ιουλίου ενώ περιθώριο μέχρι την ίδια ημερομηνία, έχουν ο φορολογούμενοι για να κάνουν τροποποιήσεις όπου αυτό χρειάζεται, χωρίς να κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα. ι

Φέτος, για πρώτη φορά φέτος, περισσότεροι από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει. Εφόσον οι φορολογούμενοι αυτοί θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη (02/07).

Σύμφωνα με τα τελέυταία στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί 2.226.295 δηλώσεις έναντι 3.050.357 την αντίστοιχη περσινή ημέρα. 824.062 λιγότερες δηλώσεις (-27% δηλαδή) και πέρυσι η διαδικασία δεν εξελίχθηκε και με κάποια ιδιαίτερη ταχύτητα. Στο Υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι δεν θα δοθεί παράταση παρά τις επανειλημμένες «οχλήσεις» φοροτεχνικών και λογιστών.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι 1.113.370 δηλώσεις, ακριβώς οι μισές, είναι μηδενικές.

  • 476.205 δηλώσεις, περίπου 1/5 ή το 21,39%, είναι πιστωτικές.
  • Η μέση επιστροφή φόρου που προκύπτει είναι 311,5 ευρώ.
  • 636.498 δηλώσεις, σχεδόν 1/3 ή το 28,6% είναι χρεωστικές.
  • Ο συνολικός φόρος πληρωμής που προκύπτει προς το παρόν ανέρχεται σε 761εκατ. ευρώ και ο μέσος φόρος που πρέπει να καταβληθεί είναι 1.195,5 ευρώ.

Πολύ πιο διστακτικοί φαίνεται ότι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν υποβάλει μόλις 297.673 δηλώσεις. Ο νέος τεκμαρτός τρόπος υπολογισμούς επιφέρει αύξηση φορολογίας για την πλειονότητα οπότε δεν «πάει το χέρι εύκολα» στο κουμπί της υποβολής. Επιπλέον το Ε3 είναι «εμπλουτισμένο» με νέους κωδικούς γεγονός που συμβάλλει στον πολύ χαμηλότερο ρυθμό υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Η ΑΑΔΕ έχει κάνει την κατάλληλη προεργασία ώστε οι επιστροφές φόρου φέτος όπως και οι συμψηφισμοί να γίνονται ακόμη ταχύτερα σε σχέση με ό,τι ίσχυσε πέρυσι.
Ήδη σε 334.660 ενήμερους και χωρίς χρέη φορολογούμενους έχουν επιστραφεί 69εκατ€.

Το μέσο ποσό επιστροφής που προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων είναι 206,3€. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ όσοι δεν έχουν χρέη θα βλέπουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα της επιστροφής μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Ταχύτατοι θα είναι και οι συμψηφισμοί του προς επιστροφή φόρου με τυχόν οφειλές που υπάρχουν. Ο πρώτος συμψηφισμός αναμένεται την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου ενώ το νέο καθεστώς που εφαρμόζεται προβλέπει ότι :

  •  Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν οφειλές (φορολογικές και ασφαλιστικές) και είναι φορολογικά ενήμεροι θα αποστέλλονται κάθε βδομάδα στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να αποδίδονται άμεσα
  •  Οι επιστροφές φόρου σε φορολογούμενους που έχουν μόνο φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το 1ο και το 3ο δεκαήμερο κάθε μήνα αρχής γενομένης από τις 12 Μαΐου. Όσοι δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.

Οφειλές από φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Οι φορολογούμενοι που διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις μπορούν να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 26 Ιουλίου χωρίς καμιά επιβάρυνση. Μάλιστα δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί η δήλωση από την αρχή , αρκεί να διορθωθούν τα σημεία που πρέπει κάθε φορά.
Αν η αρχική φορολογική δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα και στη συνέχεια υποβληθεί και τροποποιητική τότε προβλέπεται πρόστιμο που κυμαίνεται από 100 ευρώ -500 ευρώ.

Τροποποιητικές και για τα αναδρομικά

Σε ισχύ έθεσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση και τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών που χορηγήθηκαν την περίοδο 2015 – 2021.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά για ένα ή περισσότερα έτη της συγκεκριμένης περιόδου καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να εμφανίσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2023.

Η δήλωση των αναδρομικών ποσών θα πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, χωρίς την επιβολή προστίμων και ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2025.

Ειδικά για τους συνταξιούχους οι οφειλές από φόρο εισοδήματος και πρόστιμα που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση. Στην περίπτωση που η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα δεν επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον ο φόρος που βεβαιώνεται δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ο φόρος που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα υπολογιστεί με βάση τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά και αφού αφαιρεθεί τυχόν φόρος που παρακρατήθηκε με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών.

Ειδικά οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα ύστερα από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, ο οποίος θα προκύψει από τις τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.