Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανήλθε στο 6,7%
Στο 2,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, από 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή φέτος τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε το ίδιο διάστημα το 2023.
Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 2,9%, έναντι αύξησης 9,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023 με το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022.
Στο επίκεντρο βρίσκονται για άλλη μια φορά τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, με τις τιμές τους να τρέχουν με υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανήλθε στο 6,7%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη–σοκολάτες–γλυκά–παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ–κακάο–τσάι, μεταλλικό νερό–αναψυκτικά–χυμούς φρούτων.
Μέρος της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά.