Το μεγαλύτερο IPO στη χώρα εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες
Ως άλλη μία ισχυρή απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά σε τροχιά ανάπτυξης, χαρακτηρίζει το Bloomberg την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο, που πρόκειται για το μεγαλύτερο IPO (δημόσια εγγραφή) στην ελληνική αγορά εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πώληση ποσοστού 30% της κυριότερης τουριστικής πύλης της Ελλάδας, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση ξεπέρασε το μέγεθος της προσφοράς λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων. Το κράτος εξασφάλισε 784,7 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης της συμμετοχής του στο αεροδρόμιο, γνωστό ως «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ η τιμή διάθεσης τελικά διαμορφώθηκε στο ανώτατο όριο του εύρους στα 8,2 ευρώ.
«Πρόκειται για μια συναλλαγή ορόσημο για την Ελλάδα», δήλωσε στο πρακτορειο ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Pantelakis Securities SA. «Πρόκειται για ένα ποιοτικό περιουσιακό στοιχείο που ενισχύει την εμβέλεια των ελληνικών κεφαλαιαγορών προσελκύοντας νέες κατηγορίες επενδυτών και χρησιμεύει ως υποκατάστατο για τον ελληνικό τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας».
Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του ΔΑΑ συνέβη την ίδια εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου η Αθήνα προσέλκυσε προσφορές-ρεκόρ ύψους 35 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε έναντι των ευρωπαϊκών χωρών το 2023, αφήνοντας στο μακρινό παρελθόν τις μνήμες της κρίσης, σημειώνει το Bloomberg, αναφερόμενο στην ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Η IPO του Ελ. Βενιζέλος, η σημαντικότερη από το 2000, θα βοηθήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να επεκταθεί περαιτέρω, ενόσω οι τουριστικές αφίξεις ήδη αναρριχώνται σε νέα ρεκόρ μαζί με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.
Το αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο συνδέει την Ελλάδα με 155 πόλεις σε όλο τον κόσμο, διακίνησε περισσότερους από 28 εκατομμύρια επιβάτες το 2023 – αύξηση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 19 εκατομμύρια από αυτούς προέρχονταν από το εξωτερικό, γεγονός που καταδεικνύει τον κεντρικό του ρόλο στον κρίσιμο τουριστικό τομέα της Ελλάδας. Μέχρι τον Νοέμβριο, η Ελλάδα είχε υποδεχθεί συνολικά περίπου 32 εκατομμύρια επισκέπτες από άλλες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία σκοπεύει να υλοποιήσει επέκταση των εγκαταστάσεών της σε τρεις φάσεις, που έχει ως στόχο την αύξηση της χωρητικότητας των τερματικών σταθμών σε 50 εκατ. επιβάτες ετησίως έως το 2046. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει επέκταση του κεντρικού τέρμιναλ, ένας νέος διάδρομος στάθμευσης 32 αεροσκαφών, ένα νέο τέρμιναλ για VIP και μια πολυώροφη εγκατάσταση στάθμευσης οχημάτων.
«Ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της οικονομίας, σημείωσε ένα ακόμη ρεκόρ πέρυσι. Τα έσοδα από τους τουρίστες του εξωτερικού έφτασαν τα 20 δισ. στα τέλη Νοεμβρίου, 15% υψηλότερα από ό,τι το 2022 και σχεδόν 13% περισσότερα από την ίδια περίοδο του 2019, λίγο πριν από την πανδημία. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το 2024 θα είναι επίσης μια πολύ καλή χρονιά, με τις προγραμματισμένες αεροπορικές κρατήσεις για τον Φεβρουάριο να είναι 18% υψηλότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι και 14% υψηλότερες για τον Μάρτιο, δήλωσε ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού, ΙΝΣΕΤΕ.