Η ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πώληση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας
Τη «μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης μετοχών» χαρακτηρίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το τίμημα των 1,067 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε για την πώληση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που κατείχε το Ταμείο από την εποχή των ανακεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν περισσότερα από 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΤΧΣ, πρόκειται για τη:
- Δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση από το 2017 και η καλύτερη συναλλαγή στην Ευρώπη από απόψεως υπερκάλυψης και κυρίως έκπτωσης στην αδιατάρακτη τιμή πριν την ανακοίνωσή της.
- Με τη μικρότερη έκπτωση ανά μετοχή (2,57%) έναντι του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου σε αντίστοιχες συναλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια (10,3%).
- Εξαιρετική ποιότητα διεθνών και Ελλήνων επενδυτών, το 88% σε μακροπρόθεσμους στρατηγικούς και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια.
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωσή του το ΤΧΣ αναφέρει:
«Ως η πλέον πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφεται η από-επένδυση σε ποσοστό 22% του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα.
Το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών καλύφθηκε πλήρως για πρώτη φορά μόλις 20 λεπτά μετά το άνοιγμα του στις 13/11, δίνοντας τον τόνο της ζήτησης και της όρεξης των επενδυτών να τοποθετηθούν στην ΕΤΕ. Η τελική υπερκάλυψη, πάνω από 8 φορές μεσοσταθμικά για το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο, επιβεβαίωσε την ισχυρή πρόθεση του επενδυτικού κοινού να βάλει στο χαρτοφυλάκιο του τις μετοχές της Εθνικής.
Το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ποιότητα των διεθνών επενδυτών καθώς η πλειονότητα είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%).
Το γεγονός ότι επενδυτές από ώριμες και ανταγωνιστικές αγορές έσπευσαν να τοποθετηθούν δυναμικά σε ελληνική τράπεζα, είτε για πρώτη φορά είτε ξανά μετά από πολλά έτη απουσίας, επιβεβαιώνει την ολική επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.
Το ΤΧΣ κέρδισε το στοίχημα των αγορών και της ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, με τρεις επιτυχημένες συναλλαγές από-επένδυσης σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, που αποτελεί ιστορικά σημαντικό επίτευγμα για τα δεδομένα της χώρας μας και της ελληνικής οικονομίας. Η μακρόχρονη και συστηματική δουλειά που έχει προηγηθεί σε συνεργασία με όλες τις συστημικές τράπεζες, για την πλήρη εξυγίανση τους και την επιστροφή τους σε ανάπτυξη και κερδοφορία, κατέστησε εφικτό αυτό το "σερί" από-επενδύσεων που συνολικά εισφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 1,45 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ισχυρό ελληνικό ενδιαφέρον για τοποθέτηση στην Εθνική Τράπεζα οδήγησε σε τροποποίηση των ποσοστών διάθεσης και τελικά στην ελληνική αγορά διατέθηκε το 20% από το σύνολο των μετοχών προς πώληση αντί του 15% που είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Με συνολικό τίμημα 1,067 δισ. ευρώ και τελική τιμή ανά μετοχή 5,30 Ευρώ, η από-επένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης μετοχών καθώς η συνολική κάλυψη κινήθηκε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ήτοι 8,04x μέσο-σταθμικά, σε σύγκριση με πρόσφατες προσφορές μετοχών μέσω ΑΜΚ από ελληνικούς οργανισμούς (3,6x – Τράπεζα Πειραιώς, 1,9x – Alpha Bank και 2,7x – ΔΕΗ).
Με εξαιρετική επίδοση έκπτωσης ανά μετοχή ολοκληρώθηκε η διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ από το Ταμείο καθώς:
Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, η τελική έκπτωση ανά μετοχή, που διαμορφώθηκε στο 2,57%, αποτελεί τη μικρότερη έκπτωση σε σύγκριση με προηγούμενες αντίστοιχες συναλλαγές (Fully Marketed Offerings – FMOs), που κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 10,30%.
Η έκπτωση του 2,57% αποτελεί την καλύτερη επίδοση και στην ευρωπαϊκή αγορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων -ακόμα και σε συναλλαγές μέσω της διαδικασίας του Accelerated Book Building (ABB)- που η εμπειρία έχει δείξει ότι πραγματοποιούνται με χαμηλότερη έκπτωση συγκριτικά με τα FMOs, καθώς η μέση έκπτωση ανά μετοχή σε αντίστοιχες διαθέσεις μετοχών διαμορφώθηκε στο 3,20% τα τελευταία τρία χρόνια (2021-2023).
Αντίστοιχα, σημαντικά χαμηλότερη είναι η έκπτωση ανά μετοχή στη συναλλαγή της Εθνικής σε σύγκρισή με προηγούμενες αντίστοιχες συναλλαγές στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι όλες αφορούσαν σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η από-επένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα είναι μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ που εκτελείται μέσω Δημόσιας Προσφοράς από το 2017, καθότι η προηγούμενη αφορούσε τη διάθεση μετοχών από την ιρλανδική κυβέρνηση η οποία προέβη στην πώληση μεριδίου 29% που κατείχε στην AIB για 3,4 δισ. Ευρώ, με έκπτωση 43%».