Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και τις άλλες μεσογειακές χώρες, έχουν προκαλέσει μείωση της παραγωγής
Με είδος πολυτελείας μοιάζει το ελαιόλαδο στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, με την τιμή του να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών μέσα σε λίγους μήνες.
Αγρότες και παραγωγοί ελαιόλαδου είναι σε απόγνωση, καθώς είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται κατά 82% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές λόγω των καιρικών φαινομένων. O πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας είπε μιλώντας στο Mega: «Δεν κράτησαν καθόλου καρπό οι ελιές. Έχουν κρατήσει ένα 10% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μεγάλη μείωση στην παραγωγή». «Πέρσι είχα γύρω στους 4 τόνους λάδι με 1.000 δέντρα ελιές και φέτος 700 κιλά λάδι», είπε ένας παραγωγός.
Όπως λένε οι παραγωγοί, τα ελαιόδεντρα έχουν την τάση να ρίχνουν τους καρπούς τους ή να παράγουν λιγότερο σε περιόδους ξηρασίας και ζέστης, με τη λεπτομέρεια ότι φέτος η ακραία ζέστη και ξηρασία διαδέχθηκαν άλλα ακραία φαινόμενα, όπως πλημμύρες και χαλάζι. «Το λάδι τώρα έχει στα 8 ευρώ το κιλό, με τη φετινή θα πάει ακόμα περισσότερο, γιατί δεν υπάρχει. Να φανταστείτε, ο τενεκές είχε στα 70 ευρώ και τώρα είναι στα 130 ευρώ» λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «με τη νέα σοδειά σίγουρα, αφού είναι μειωμένη η παραγωγή κατά 90% σε σχέση με πέρυσι, πιστεύω θα υπάρχει μεγάλη αύξηση».
«Εκτοξεύθηκε» η τιμή του τενεκέ λαδιού
Για παράδειγμα, ένας τενεκές ελαιόλαδο 16,5 λίτρων, το φθινόπωρο του 2021 κόστιζε 75-80 ευρώ. Ένα χρόνο μετά έφτασε στα 90-95 ευρώ. Φέτος το καλοκαίρι είναι στα 100 με 105 ευρώ και μέσα σε μόλις δύο μήνες εκτοξεύτηκε στα 157 με 198 ευρώ. Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και παραγωγός δήλωσε στο Mega: «Το δοχείο έχει 50 κιλά λάδι, το οποίο αυτή τη στιγμή που μιλάμε στοιχίζει 500 ευρώ».
Όταν οι συσκευασίες ελαιολάδου φθάνουν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, οι καταναλωτές δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Καλαμάτα που πριν από ένα χρόνο είχε 7,90 ευρώ το 1 λίτρο, τώρα η τιμή του έχει εκτιναχθεί στα 13,27 ευρώ, αύξηση 68%, ενώ ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και παραγωγός προβλέπει ότι «μπορεί να ξεπεράσει και τα 15 ευρώ το λίτρο».
Μεγάλη ανατίμηση παρατηρείται και στην τιμή του ηλιέλαιου. Ένα δίλιτρο μπουκάλι που το 2021 κόστιζε 4,16 ευρώ, σήμερα κοστίζει 6,12 ευρώ.
Αυξάνονται οι κλοπές της… ελιάς
Την ίδια ώρα, να προστατεύσουν την περιουσία τους από επιτήδειους, προσπαθούν οι παραγωγοί, που παρατηρούν κλοπές καρπού από τα ελαιόδεντρά τους, όσο το λάδι τείνει να γίνει ένα δυσεύρετο προϊόν. «Έχουν παρατηρηθεί κρούσματα, ότι έχουν πάει και μαζεύουν ελιές. Πάει ο παραγωγός να μαζέψει τις ελιές και είναι ήδη μαζεμένες. Τώρα με την τιμή που είναι και την ζήτηση που υπάρχει, θα έχουμε σοβαρά κρούσματα» λέει ένας εξ αυτών.
Στην Ισπανία, οι παραγωγοί... θωρακίζουν με GPS τα ελαιόδεντρά τους, προκειμένου να παγιδεύσουν συμμορίες που πάνε να κλέψουν τη σοδειά τους. Τοποθετούν ένα ομοίωμα ελιάς με ενσωματωμένο GPS πάνω στο δέντρο και μόλις μετακινηθεί ενεργοποιείται ο εντοπισμός. Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στον κόσμο, η Ισπανία που παρέχει σχεδόν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, εκτιμά ότι θα υπάρξει τουλάχιστον 10% λιγότερο διαθέσιμο ελαιόλαδο παγκοσμίως φέτος λόγω καύσωνα και ξηρασίας που έπληξαν τα ελαιόδεντρα την περίοδο της άνθησής τους. Αποτέλεσμα αυτού, η αναπόφευκτη κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου μέσα στους επόμενους μήνες.