Γιατί έχει αυξηθεί τόσο πολύ το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων
Με αυξήσεις «τρέχουν» οι τιμές ακόμα και σε βασικά αγαθά, αναγκάζοντας τους περισσότερους καταναλωτές να μειώσουν τις ποσότητες και να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα. Το άλλοτε «φθηνό» φαγητό, το σουβλάκι, έχει πάρει και αυτό τα «πάνω» του με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δυσκολεύονται να το αγοράσουν. Ο λόγος της ανόδου στην τιμή του αγαπημένου «παραδοσιακού» φαγητό των Ελλήνων είναι οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, οι οποίες βάζουν «φωτιά» στο κόστος παραγωγής.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην Αθήνα, ανέφερε πως «για το σουβλάκι κάθε βδομάδα τα καινούργια τιμολόγια είναι αυξημένα. Από εκεί και πέρα κάθε ιδιοκτήτης προσπαθεί να μαζεύει λίγο το κέρδος του».
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής παίζει το εάν ο καταναλωτής το αγοράζει από το ψητοπωλείο ή παραγγέλνει με ντελίβερι στο σπίτι. Έτσι αν ο πελάτης το αγοράσει από το κατάστημα το κόστος του θα είναι στα 3,20 ευρώ. Από την άλλη αν το παραγγείλει να του το πάνε στο σπίτι θα το πληρώσει 20 σεντς ακριβότερο, δηλ. στα 3,40 ευρώ. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της εστίασης τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί 1 ευρώ.
Πόσο κοστίζει σε διάφορες περιοχές
Τσουχτερές είναι οι τιμές για το σουβλάκι και στη Θεσσαλονίκη. «Οι τιμές ανεβαίνουν σχεδόν κάθε βδομάδα. Στα 4,20 ευρώ με γύρο χωρίς σαλάτα ή αλοιφή όπως το λέμε εδώ στη Θεσσαλονίκη. Στα 4,50 ευρώ με αλοιφή» ανέφερε υπεύθυνος ψητοπωλείου από την συμπρωτεύουσα.
Και στην Πάτρα οι τιμές για το αγαπημένο έδεσμα έχουν πάρει την ανιούσα. Συγκεκριμένα, σε συνοικιακό ψητοπωλείο το σουβλάκι πίτα με γύρο στοιχίζει περίπου 2,8 ευρώ. Ενώ στο κέντρο της Πάτρας ο καταναλωτής θα το βρει με μεγάλη πίτα στα 3,5 ευρώ. Όμως και στα νησιά οι επισκέπτες του Αυγούστου παρατηρούν αυξήσεις.
Συγκεκριμένα σε Σαλαμίνα και Αίγινα κοστίζει 3,3 ευρώ, στα Χανιά και στην Πάρο 3,5 ευρώ, ενώ στις Σπέτσες έχουν το «τυλιχτό» στα 3,6 ευρώ, ενώ τα «καλαμάκια» στα 2,5 ευρώ.