Τι ισχύει για την καταβολή του - Πώς καθορίζεται πόσες ημέρες δικαιούται ο εργαζόμενος
Έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι και η πλειονότητα των εργαζομένων προγραμματίζει τις φετινές διακοπές, υπολογίζοντας εκτός από τον μισθό του τρέχοντος και το επίδομα αδείας που πρέπει να του καταβάλει ο εργοδότης μέσα στον Ιούλιο.
Η ετήσια άδεια του εργαζόμενου χορηγείται έπειτα από συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς τον χρόνο που θα χορηγηθεί και εντός διαστήματος δύο μηνών από το σχετικό αίτημα που θα υποβάλει ο εργαζόμενος προς τον εργοδότη. Το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να λάβουν την άδειά τους οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, ορίζεται από 1η Μαΐου έως και 30 Σεπτεμβρίου.
Τι ισχύει για την καταβολή του
Ο νόμος προβλέπει ότι το επίδομα αδείας θα πρέπει να προκαταβάλλεται στον μισθωτό κατά την έναρξη της άδειάς του. Η ημερομηνία που ο κάθε εργαζόμενος θα λάβει την καλοκαιρινή του άδεια ορίζεται έπειτα από συνεννόηση με τον εργοδότη. Από την ημέρα που ο μισθωτός υποβάλει αίτημα για άδεια, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να του τη χορηγήσει (μαζί με το επίδομα αδείας) εντός δύο μηνών.
Οι μισθωτοί που δεν πήραν καλοκαιρινή άδεια από πταίσμα του εργοδότη, δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές της άδειάς τους αυξημένες κατά 100% (διπλασιασμένες δηλαδή), αμέσως μόλις λήξει το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου θα έπρεπε να τις είχε πάρει. Σε αυτή την περίπτωση δεν διπλασιάζεται και το επίδομα αδείας, παρά μόνο οι αποδοχές αδείας, οι «συνήθεις αποδοχές» δηλαδή, που ο μισθωτός θα λάμβανε εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την ετήσια άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοί του, προτού λήξει το ημερολογιακό έτος στο οποίο αφορά.
Πως χορηγείται – Τα κριτήρια
Κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να λάβει το ποσοστό της άδειάς του. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.
Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία).
Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).
Τι ισχύει με βάση το νέο κατώτατο
Ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Το επίδομα αδείας θα υπολογιστεί με βάση τον νέο μισθό που καταβάλλεται από την 1η Απριλίου.
Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το επίδομα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν μέχρι την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Εν προκειμένω, το επίδομα αδείας ανέρχεται στα 390 ευρώ με βάση τον κατώτατο μισθό.
Πως υπολογίζεται μέσω online εφαρμογών
Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω της online εφαρμογής, που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του, να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:
Για πλήρη απασχόληση: https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php
Για εκ περιτροπής εργασία: https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php