Το σημαντικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναπτύσσει η ELICA, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου
Ο Όμιλος Κοπελούζου προσκλήθηκε και συμμετείχε στην εκδήλωση «Europe-Egypt Interconnectivity» που διοργάνωσαν η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κάιρο και η Πρεσβεία της Σουηδίας, καθώς η Σουηδία ασκεί σήμερα την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εκπρόσωπος του Ομίλου Κοπελούζου, κος Ιωάννης Καρύδας Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας ΑΠΕ του Ομίλου, παρουσίασε τα σημαντικά οφέλη που σημαίνει για την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ευρώπη η υλοποίηση του GREGY, της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας που αναπτύσσει η ELICA, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου.
Παρουσία του Πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αίγυπτο, κ. Christian Berger, του Πρέσβη της Σουηδίας στην Αίγυπτο, κ. Hakan Emsgard, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, κ. Νίκου Παπαγεωργίου, του Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla, εκπροσώπους μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πολυάριθμους άλλους προσκεκλημένους υψηλού επιπέδου, ο κ. Γιάννης Καρύδας παρουσίασε τα πολυμερή οφέλη που θα αποφέρει το GREGY στην Αίγυπτο και την Ευρώπη, ενισχύοντας την ενοποίηση της αγοράς, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και αυξάνοντας την κοινωνική και οικονομική ευημερία στην Ελλάδα, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και την Αίγυπτο. Το GREGY θα επιτρέψει την προμήθεια πράσινης ενέργειας 3.000 MW από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της για τις ΑΠΕ και την απαλλαγή από τον άνθρακα και να μειώσει την εξάρτησή της από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο.
Ο κ. Γιάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας ΑΠΕ του Ομίλου Κοπελούζου, υπογράμμισε τα πολυδιάστατα οφέλη, όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, που θα επιφέρει η υλοποίηση του GREGY. Ένα έργο που θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας που παράγεται στην Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας τους στόχους Fit-for-55 και RepowerEU, καθώς και τη στρατηγική της Αιγύπτου για κλιματικά ουδέτερο ενεργειακό σύστημα.
Το έργο, μετά τη σταθερή και θετική ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών, βρίσκεται στη φάση της επιτάχυνσης της ανάπτυξής του με την έναρξη της εκτέλεσης των τελικών τεχνικών μελετών το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα έργο του οποίου τα οφέλη ξεπερνούν, όπως τόνισε ο κ. Καρύδας, το πλαίσιο των συνόρων των δύο διασυνδεδεμένων χωρών, με σημαντικό θετικό αντίκτυπο για ολόκληρη την Ευρώπη.